Gå til sidens hovedinnhold

Boligvekst og høyhus

Utbygging

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nina Solli fra NHO vil at det skal bygges høyt og tett ved kollektivknutepunkt, slik at folk skal komme seg enkelt på jobb. Enda enklere, billigere og tryggere blir det om folk bor i gang, elsykkel og el-buss avstand fra jobben. Terror mot jernbane kan føre til at folk ikke tar tog, men bil.

Lite produktiv skog

Jernbanestasjoner er ofte midt i gode jordbruksområder, der folk bodde da jernbanen ble bygd for mer enn 100 år siden. Utbygging ved stasjoner i Follo og Romerike betyr nedbygging av matjord. Samtidig er det store arealer med lite produktiv skog i skråninger ned mot sjø hvor det er aktuelt både med el-båter, el-busser og elsykler. Områder ideelle for tett terrassehusutbygging med utsikt, lys og bakkekontakt.

LES OGSÅ: Høyhusskrekk i Oslo og Akershus

Solli skriver at Oslo-regionen er den raskets voksende region i Europa. Det holder på å snu. I 2015 hadde Oslo/Akershus en vekst på 20 000, mot bare 18 000 i 2016. Det vil si en reduksjon i veksten på 2000. Dersom den trenden holder seg, blir det ingen vekst i Oslo/Akershus om 9 år og senere nedgang i folketallet.

Samtidig skjer det mer boligbygging enn på mange år. Det skjer en rask utvikling i telekommunikasjoner som gjør det stadig mer aktuelt å bo og arbeide på enda mer attraktive steder enn Oslo-gryta.

Byfornyelse

I Oslo bygges det på gamle industriområder som har forfalt og ikke ved å erstatte eksisterende boligområder med høyhus. Jeg har bodd i Oslo i 35 år både i blokk og i hus med bakkekontakt. På begynnelsen av 1980-tallet deltok jeg i byfornyelse i de tre største byene, i områder bebygd 100 år tidligere. Husene ble beholdt og rustet opp. Noen bakgårder ble revet for å få mer lys og luft. Vi fikk snudd utviklingen fra forfall til attraktive boområder.

Det ville ikke ha vært mulig med den tettheten NHO ønsker rundt jernbanestasjoner i Follo. Solli skriver at hun flytter til en leilighet i Moss, det er et klokt valg. Moss har skråninger ned mot sjøen, utsikt og sol. I Moss kan en få dekket de fleste behov, så der er en mindre avhengig av egen bil. Det er slike steder som bør avlaste Oslo.

Kommentarer til denne saken