«En gang var skolene og idrettsanleggene på Sofiemyr bygdas stolthet. Hva skjedde?»

Det er vedtatt bygging av ny skole på Sofiemyr.

Det er vedtatt bygging av ny skole på Sofiemyr. Foto:

Av

Til tross for alt som er vanskelig med kommunens økonomi vil Nordre Follo Høyre gjennomføre prosjektet «Fram» på Sofiemyr. Ikke fra A til F, men fra A til Å.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Ny barneskole, ny idrettshall, erstatning for Hellerasten og Fløysbonn ungdomsskoler. Salget av verdifulle eiendommer skal sikre oss finansiering.

Den ideen ble nedstemt i kommunestyret i juni. Mot våre høyrestemmer.

I den endeløse rekken av dårlige nyheter om hvordan det står til på Sofiemyr skole får vi nå atter nye rapporter: Stengte klasserom, enda dårligere inneklima, moduler her, og moduler der, og ingen mulighet til å bruke frigitte arealer til andre formål som kan gi inntekter.

En gang var skolene og idrettsanleggene på Sofiemyr bygdas stolthet. Ungene i bygda vår levde et helt ungdomsliv her oppe. Gutta mine gikk femti meter fra barnehagen til barneskolen, så de samme femti meter til de var klare for videregående. På kvelden var de i hallen.

Det beste ungdomsmiljøet i bygda er jo der i teorien, men hvor er det egentlig?

Et enstemmig kommunestyre i Oppegård vedtok i en veldig nær fortid en ambisiøs plan om å fornye dette fantastiske lærings- og idrettsmiljøet. «Fram skole» og nye idrettsanlegg ville koste, og skulle koste. Både rådmannen i Oppegård og et enstemmig kommunestyre fant den gang økonomisk rom for ambisjonen. Det er mindre enn to år siden.

Nå er jeg folkevalgt i Nordre Follo kommune. Hva har skjedd? Hvorfor skal vi som nå er folkevalgte i den nye kommunen få andre råd enn det våre kolleger i Oppegård, fikk? Det er bare atten måneder siden Fram var mulig i Oppegård.

Den nye kommunen fikk først dårlig økonomi da finansielle måltall styrte den nye hverdagen. Finansielle måltall, hva er det? Vel, i all sin enkelhet bør (må) ikke Nordre-Follo kommune ha større gjeld per innbygger eller inntektskrone, enn andre kommuner «det er naturlig å sammenligne seg med». Det kalles gjeldsgrad. Altså, du skal ikke ta opp mer lån enn din nabo. Dernest bør (må) du sitte igjen med mer penger etter at alle utgiftene er betalt, enn naboen. Driftsoverskudd kalles det. Atter bør du ha mer i reserve på bok enn naboen for uforutsette tilfelle, eller disposisjonsfond, som det også kan kalles.

Om du har en sydvegg som trenger nytt panel er det ikke bare å komme her å ta opp lån for å fikse ting. Hvis ikke naboen har tatt opp samme eller større lån enn deg forblir din sydvegg uten ny kledning. Altså: Den som utsetter flest sydvegger, vinner.

Fra tiden da Ski og Oppegård var hver for seg har ikke inntektene eller kostnadene endret seg vesentlig når vi nå skriver Nordre Follo. En ny analyse fra Agenda Kaupang bekrefter dette. To pluss to blir noenlunde fire, slik det vanligvis gjør. Ja, du kan sikkert forstå det annerledes og mene at mitt resonnement er overfladisk og for ekspansivt, men det skal en del til for at et avvik fra nesten fem milliarder (inntektene til Nordre Follo kommune) utgjør noe som minner om et avvik som nærmer seg – 1 – en prosent, og jeg har tatt hensyn til koronaeffekten.

Når vi skal levere noe så grunnleggende som å utdanne barna våre kan ikke «kommuner det er naturlig å sammenligne seg med», bestemme hvor mye vi her i Nordre Follo skal ta opp i lån for å oppnå det som vi lokalt har identifisert som det viktigste. Det er bare vi som forstår vårt lokale behov.

Jeg er politiker og det er lett å få meg kastet. Det tar knapt fire år, men jeg blir heller kastet fordi jeg lånte for mye, enn at jeg for evigheten skal ha på meg ikke å ha kjempet for at Nordre Follo skal bli den beste utdanningskommunen i landet. Sofiemyr (Fram) står hjertet mitt nær, men det også mange andre som er like hjertenære.

Det er ikke mange ukene til et nytt budsjett skal vedtas i Nordre Follo. Følg med – vi i Høyre står ved at Fram skole skal bygges, så hurtig som bare flertallet gjør mulig.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken