En helsetjeneste bygget på samarbeid

Anne Kristine Linnestad og Turid Kristensen

Anne Kristine Linnestad og Turid Kristensen Foto:

Av

Vi har en god offentlig helsetjeneste i Norge. Det er kjernen i vårt helsesystem. Men det består også av mennesker som driver private smerteklinikker, med rusomsorg eller rehabilitering. Det er ikke flust av dem.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. Men hendene er like varme, selv om Arbeiderpartiet og venstresiden vil få deg til å tro noe annet. Høyre lover deg som velger og som pasient at fritt behandlingsvalg består dersom vi vinner valget neste år. Det handler om at norske brukere og pasienter skal få rask og god behandling der de selv ønsker det.

Historien Tonje fortalte i NRKs dokumentarserie «Helene sjekker inn» på Hurdalssjøen Recoverysenter viser hvorfor fritt behandlingsvalg er nødvendig. Tonje hadde alvorlige psykiske lidelser og hadde flere ganger forsøkt å ta sitt eget liv. I årevis hadde hun fått behandlinger som ikke virket for henne. På et privat behandlingstilbud hun selv valgte, endret situasjonen seg. Hun gikk fra å ha et ønske om å avslutte eget liv til å ønske å leve. Hun gikk fra å være pasient, til å bli arbeidstager.

Dette er Fritt behandlingsvalg. Det handler om å sette pasienten foran systemet. Retten til å velge seg mellom private og offentlige helsetilbud uten å måtte betale av egen lomme er en viktig pasientrettighet som Arbeiderpartiet vil ta fra oss. Skroter vi dette systemet, vil de som har lommebok til å kjøpe seg forbi køen fortsette å gjøre det. Da sitter vi igjen med et todelt helsevesen, større forskjeller og større sårbarhet.

Da Høyre kom inn i regjeringskontorene i 2013 var helsekøene lange og mange ventet lenge på behandling. I løpet av de siste syv årene har vi styrket sykehusøkonomien. Vi får også hjelp fra private og ideelle krefter. For eksempel finner vi Follo Kolbotn hjertesenter i Oppegård. Det handler om samarbeid. Om å løse små og store utfordringer for pasientene. Til alles felles beste.

For det er faktisk sant som Arbeiderpartiets partileder, Jonas Gahr Støre har blitt sitert på: «vårt offentlige helsevesen sto som en klippe gjennom korona». Det gjør det fortsatt, med god og helt nødvendig bistand fra private aktører. Feberklinikker som tester oss, og private laboratorium som jobber på spreng for å gi oss svaret vi venter så sårt på. Positiv eller negativ.

Vi må fortsette å bygge på den sterke, offentlige helsetjenesten som vi har. Samtidig må vi ta i bruk alle krefter som kan få behandlingstiden ned og kvaliteten opp, enten de er offentlige, ideelle eller private. Vi må samarbeide mer, ikke mindre.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken