En ny vår for bonden i Nordre Follo

Hans Martin Enger og Marthe Arnesen

Hans Martin Enger og Marthe Arnesen Foto:

Av
DEL

LeserbrevEn mikroorganisme har satt mennesket i en situasjon som vi aldri har opplevd maken til. Markedet, dette nesten overnaturlige vesenet som vi setter vår fulle lit til og som sørger for at vi er trygge, varme og mette, har fått et slag i trynet som vi ennå ikke aner hvor lang tid det vil ta å reise seg fra. Og hvor er det da kaoset først bryter ut? Jo, det er i matbutikken. Fordi vår trygghet er avhengig av å ha det vi trenger aller mest, mat (og dopapir tydeligvis), så nært som mulig: Innenfor husets fire vegger, i nærbutikken, innenfor egne grenser.

Det gjør den norske bonden til episenteret for vår trygghet. Selvforsyningsgrad, matsikkerhet og nullvisjon for nedbygging av matjord er noe som noen av oss maser om med jevne mellomrom. Som oftest opplever vi at mange av de som lytter ser på det som noe litt teoretisk og livsfjernt - for det er vel det samme hvor i verden maten vår produseres? Men så kommer korona og truer våronna, og betydningen av bonden og matproduksjon blir igjen stående tindrende klar for oss alle.

Slå derfor ring om bonden. Det norske landbruket har hatt tøffe tider i mange år, lønnsomheten er marginal og politikken styrer mye av landbruket i feil retning. For å nevne to eksempler: Før hadde vi beredskapslager for korn, på det meste for et helt år, men siden 2003 har det vært avviklet. Omkring 40 til 45 prosent av kraftfôrråvarene er importert, deriblant soya og raps.

Vi trenger en ny landbrukspolitikk som sørger for god matproduksjon i hele landet og som gjør det attraktivt å jobbe i landbruket enten det er som bonde eller sesongarbeider. Vi trenger en ny arealpolitikk som verner matjord mot nedbygging, for god matjord tar tusen år å «lage», men bare en dag med gravemaskin og veivals å ødelegge.

La oss bruke korona-krisen til å vise bonden den respekten hun fortjener, og til å sørge for tiltak både nasjonalt og i vår egen kommune som gjør at landbruket rammes minst mulig av smittefare og nedstengning. Lokale bønder kan du for eksempel støtte gjennom REKO-ringer og dugnadsarbeid (sjekk facebooksiden “Korona-dugnad: Våronna 2020”).

Og når vi en gang begynner å legge korona-krisen bak oss, la oss bruke erfaringene fra denne tiden til å tenke nytt om arealpolitikk og landbrukspolitikk, og sørge for en ny vår for bonden og landbruket.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags