Eskaleringen av topplederlønninger i statlige foretak bør modereres

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er ikke nødvendigvis de feteste lønningene som trekker til seg de beste hodene. Fete lønninger kan virke som fluepapir på dem som primært er ute etter raske penger.

Disse kandidatene behøver ikke nødvendigvis være best utstyrt med redelighet og god arbeidsmoral, eller på andre måter inneha de rette kvalifikasjonene for stillingen de søker på.

Enda verre kan det bli, dersom det med stillingen følger bonuser, sluttpakker og pensjonsavtaler som den gjennomsnittlige lønnsmottager knapt kan drømme om. Det ville være likefrem naivt å tro at slike goder først og fremst vik tiltrekke seg de best kvalifiserte kandidatene!

Selvsagt skal man ikke dra alle over en kam, men makelighet er noe som ligger nedfelt i menneskets natur. Det er ett av overlevelsesinstinktene våre.

Erfaringer viser allerede at toppstillinger i statlige foretak har en tendens til å tiltrekke seg ikke-kvalifiserte lykkesøkere som øyner en mulighet til å sikre seg og sine nærmeste en gullkantet tilværelse uten å måtte slite alt for meget frem til pensjonsalderen.

Dersom en helstatlig virksomhet inndeles i f.eks. 10 underbruk eller foretak, så vil hvert foretak igjen få en toppdirektør, pluss flere underdirektører. Når så alle disse «direktørene» så skal motta lønninger i ministernivå, pluss bonus, fet sluttpakke og skyhøy pensjonsavtale, så begynner det å bli ganske dyrt for den norske stat og for skattebetalerne. Med den gjennomtrekks-tendensen vi allerede nå har begynt å ane i toppsjiktet i enkelte statlige foretak, så bør vi kunne påregne at hver enkelt direktør kanskje bare blir sittende i ett til to år i sin stilling. Når så vedkommende fratrer eller går ned i lavere stilling men beholder topplønnen og andre goder i lang tid fremover, så sier det seg selv at vi ikke har råd til å opprettholde denne ordningen.

Antallet uproduktive hoder som på denne måten regelrett snylter på samfunnet, vil eskalere samtidig som nasjonaløkonomien utarmes. Dessverre ser vi også at kvaliteten på tjenestene forringes. Dette sees spesielt innen jernbanedrift, men aller verst innen helse!

William Jørgen Koren, Helsesekretær, Ås

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags