ØB mener: Politikerne bør prioritere døgnåpen legevakt i Ski nå

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDe siste ukene har ØB skrevet flere saker om pasienter som er blitt avvist ved legevakten ved Ski sykehus. Pasientene er enten blitt sendt hjem og blitt bedt om å kontakte fastlegen, eller i noen tilfeller sendt til Ahus i ambulanse for akuttbehandling. Behandlingen i møte med legevakten i Ski oppleves som opprørende av pasienter og pårørende, og dokumenterer elendig helseøkonomi, der ambulanser og personale brukes til unødig transport, mens pasienten kunne ha fått behandling et annet sted.

Klikker du deg inn på denne lenken, kan du lese om alt vi har skrevet om helsetilbudet i Follo

Grunnen til at pasienter som opplagt trenger legetilsyn sendes på dør, er en villet politikk. Den interkommunale legevakten på Ski sykehus – som de fleste i Follo vet om – er kun legevakt for hele Follo fra klokken 18:00 til 07:00. Resten av døgnet håndteres legevakttjenester i den enkelte kommunen, der kommunene har sine egne ordninger. Det er forvirrende, og lite brukervennlig for pasientene. Men for kommunene, som kan la en legevaktordning gå på rundgang mellom legekontorene, er det både praktisk og billig å organisere.

Det bør satses på en godt utbygd interkommunal legevakt, med god kapasitet og godt samarbeid med Ahus. Den løsningen kan oppnås raskt på Ski sykehus

Ansvarlig redaktør i ØB, Martin Gray

Men det er en ordning som ikke fungerer optimalt. Daglig leder ved Follo lokalmedisinske senter og legevakt, Tove Kreppen Jørgensen, fortalte i gårsdagens avis at de har hatt 1500 pasienter på døren, og flere telefoner hver dag, fra folk som ikke vet hvilken legevakt de tilhører. Det vitner om to ting: Kommunene har gjort en slett jobb med å informere sine innbyggere om hvilken legevaktordning de har i kommunen. Og at pasientene intuitivt reiser til Ski sykehus når de skal til legevakten.

Det er et signal politikerne i Follo-kommunene bør ta. Legevakt er en av basistjenestene i en kommune, og ordningen må fungere godt. Å bli sendt rundt til ulike legekontor er ingen god løsning. I stedet bør det satses på en godt utbygd interkommunal legevakt, med god kapasitet og godt samarbeid med Ahus. Den løsningen kan oppnås raskt på Ski sykehus. Og den bør prioriteres av lokalpolitikerne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags