Det heter Follo - ikke Fållo

Av

Innsender av dette innlegget har en klar oppfatning. Hva mener du? Ta vår uformelle avstemning.

DEL

Follo uttales på ulike måter, både som «Fållo» og som Follo uttalt med to o-er.

Det høres ut til at uttalen med å er mest brukt i dag. Follo omtales mer enn tidligere siden det også er del av navnet til den kommende kommunen Nordre Follo og i forbindelse med Follobanen, og det uttales jo i offisielle sammenhenger av politikere, reportere i radio og på tv og i andre sammenhenger.

Hvordan det omtales i slike sammenhenger påvirker jo over tid hvordan navnet uttales av andre også.

Alltid brukt to o-er

Jeg er oppvokst i Follo og har alltid brukt uttalen med to o-er, mens folk som bruker å kan si det samme om seg. Innflyttere og nye generasjoner vil jo normalt ta den uttalen de hører, og jeg vil oppfordre de som bruker o-uttalen til å fortsette med det, jeg synes det er viktig at den uttalemåten ikke forsvinner.

Kanskje vil noen som bruker å-uttale ønske å begynne med o-uttale, men det velger de jo selv.

Innlegget fortsetter under avstemningen - si din mening

Laster avstemning...

Det høres ut til at både ordfører i Ski og ordfører i Oppegård bruker å-uttalen, og disse er jo ordførerkandidater for hvert sitt store parti til det første ordførervervet i Nordre Follo, og å-uttalen virker å være mye brukt i politiske sammenhenger.

Historikerne

Jeg vet ikke om historikere kan enes om hva som er riktig historisk sett, eller om det er usikkerhet om det, og hvilken uttale man velger å tro på som den riktige. Men det er en morsom sak som ligger tilgjengelig på internett, det er Follominne, Årbok 2012 fra Follo historielag.

Forsiden er en tegning av Olav Skogseth fra 2003 hvor daværende utenriksminister Jan Petersen fra Oppegård belærte daværende statsminister Kjell Magne Bondevik om det han mente er korrekt uttale av Follo, og tegningen viser tydelig at det er uttale med to o-er han mener er korrekt, og det er den uttalen jeg vil bruke også.

Sier mye

Om Jan Petersen fikk Kjell Magne Bondevik til å endre uttalemåte, vet jeg ikke. Jan Petersen har jo for øvrig også vært ordfører i Oppegård.

At historielaget velger å trykke dette på omslagssiden av årboken synes jeg sier mye.

Berit Grimsrud, Langhus

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags