Gå til sidens hovedinnhold

Elevorganisasjonen må ta av skylappene

Julianne Cornelia Ofstad

2. Nestformann, Akershus FpU

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

20.november sa Elevorganisasjonens leder Rahman Chaudhry at fraværet i norske skoler stuper fordi elevene ”piskes til å komme på skolen”. Etter hvert som de gode effektene av fraværsgrensen avdekkes er det tydelig at fraværsgrensens kritikere blir stadig mer desperate etter å komme med argumenter. Fraværsgrensen fungerer, men den må forbedres.

Fraværet har stupt siden fraværsgrensen ble innført. For første gang er fraværet lavere på yrkesfag enn på studieforberedende linjer. I arbeidslivet ville aldri 10% ugyldig fravær blitt godtatt, det bør det heller ikke på skolen. Å møte opp på skolen forbereder elevene til arbeidslivet. Det er ikke til å legge skjul på at mye av fraværet som har gått ned har vært skulk. Fraværsgrensen rammer kun skulk, ikke sykdom.

Fraværsgrensens motstandere forstår ikke at psykiske lidelser er gyldig fraværsgrunn. Chaudhry påstår at fraværsgrensen går på bekostning av de aller svakeste elevene, men overser at det er nettopp blant disse elevene fraværet har gått mest ned for. Faktisk kan fraværsgrensen være med på se de elevene som har problemer. Skolen kan ikke hjelpe noen som ikke møter opp.

Men selv om fraværsgrensen har fungert så må den forbedres. Stadig flere fastleger forteller om ungdom som trenger legeerklæring for omgangssyke eller forkjølelse, noe som fører til mindre tid til å behandle andre pasienter.

Derfor mener Fremskrittspartiet at helsesøstre skal kunne gi dokumentasjon på gyldig fravær. Slik tar ikke elevene plass på legekontorene og slipper å betale for legeerklæring. I tillegg bør obligatorisk kjøreopplæring regnes som gyldig fraværsgrunn, da dette som regel foregår på dagtid og det er vanskelig å unngå at dette går utover skoletiden. Til slutt ønsker FrP å utvide kvoten for politisk fravær fra 10 til 20 dager. Det gjør det lettere for elever å delta i organisasjonsarbeid.

Noe av det viktigste er at skolen blir en plattform som motiverer til læring. Derfor er jeg stolt av at regjeringen har satset stort på etter- og videreutdanning av lærere og gjort et stort løft for elever på yrkesfag. Stadig færre elever får strykkarakter i enkeltfag og dropout-tallene har ikke økt. Alt dette tatt i betraktning, må man kunne påstå at fraværsgrensen har vært en suksess, og jeg håper at dette er en praksis vi vil fortsette med i årene som kommer, dog med de rette justeringene.

Kommentarer til denne saken