Byråkratiet tar livet av det frivillige engasjementet blant folk

Stemningen fløy i taket da Postgirobygget gjestet Samfunnet i Ås i 2016. Arrangører kan få betydelig økte utgifter om de må leie inn fullt utdannede vektere til konsertene.

Stemningen fløy i taket da Postgirobygget gjestet Samfunnet i Ås i 2016. Arrangører kan få betydelig økte utgifter om de må leie inn fullt utdannede vektere til konsertene.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerLEDER: Det er lite som er mer urnorsk enn dugnadsinnsatsen. Ordet utlendinger ikke klare å uttale, og enda mindre begripe definerer nordmenn tydeligere enn brunost, matpakke og rakfisk. Men det er innholdet i dugnadsbegrepet som er så magisk: En regelløst, men strukturelt system der vi uselvisk bidrar til fellesskapet. Der det å gjøre noe for noen andre er helt naturlig.

Verdien av vår frivillige innsats er enorm. Anslagsvis bidrar vi med det som tilsvarer rundt regnet 150.000 årsverk. Verdiskapingen anslås til over 125 milliarder kroner (SSB). Hva det betyr for selvfølelsen, eller viktigheten noens innsats i nabolaget betyr, kan trolig ikke måles i kroner og øre.

Dette er alt for viktig til å sette på spill. Vi er bekymret for at en gjennomorganisering av samfunnet – selv gjort i den beste mening – kan være med på å ta livet det engasjementet som finnes i befolkningen.

Når hindringene er for store, og kostnadene ubegripelige, forsvinner motivasjonen for å gjøre en innsats. Samfunnet i Ås risikerer å måtte bruke en million kroner på å sende vakter gjennom fullt vekterkurs, i stedet for helgekurset som tidligere har vært nok. Bare utdannede vektere skal kunne kroppsvisitere og sjekke legitimasjon.

1. januar trer en ny forskrift om sykkelritt på landevei i kraft. Nå stilles det krav til at alle vakter langs landeveien skal ha et 10 timerskurs for å stå i et veikryss med et flagg. Motiveringen er økt sikkerhet – et poeng ingen kan argumentere imot. Men ordningen innføres ikke fordi manglende kursing har medført mange trafikkfarlige situasjoner. I stedet risikerer man at mange sykkelritt ikke vil bli gjennomført i 2018 fordi det vil bli umulig å skaffe vakter nok som ta et kurs for å få lov til å gjøre det samme som før.

Å ansvarliggjøre organisasjoner og arrangører er viktig, men vi appellerer til fornuft og fleksibilitet i forvaltningen for at ikke vi ikke skal risikere å ofre den fantastiske frivilligheten som smører samfunnshjulene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags