Gratis skolemat igjen.

Av
DEL

LeserbrevDet er klart det koster penger å innføre en (ny) velferdsgode. Sjøl er jeg oppvokst i Oslo med Oslofrokosten og takker den for oppdragelse i å spise sunn mat.Det er leit å lese at Høyrepolitikere stadig setter skolemat opp mot andre gode formål. Klart vi må prioritere, men ikke si at det er viktigere med opplæring av lærere enn å sikre unga gode matvaner og en god start på dagen. Forskning viser at en god og sunn frokost har effekt på læring evne og skoleresultater.

Så hører jeg at dette må være foreldres ansvar og valgfritt. Dette kan sies om det meste av velferdssamfunnet vårt, hvis man ikke har sosial utjevning, og like vilkår for alle som mål. Det har tydeligvis da ikke Høyre.

Mye er fortsatt usikkert i spørsmålet om skolemat og helse effekt, men for politikere må det være viktig å ta inn over seg;

Om bare gratis skolemat leverer på en brøkdel av ambisjonene om sosial utjevning, kosthold og bedre start på dagen, vil gevinsten være stor samfunnsøkonomisk.

Tomme mager gir dårligere læringsvilkår.

Usunt kosthold er veldig dyrt for samfunnet og den største årsaken til tidlig dødsfall og sykdom, etter røyking. "Legger vi grunnlaget for et sunt kosthold ved en skolefrokost, vil både den enkelte og samfunnet tjene stort på det", sier forsker Frøydis Vik ved Universitetet i Agder.

Sist - men ikke minst, vil tusenvis av foreldre og barn slippe å krangle om hva som skal være i matpakka.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags