Gå til sidens hovedinnhold

Jeg vil at vi skal beundre håndverkerne, og heier på dere som går på byggfag

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ønsker å rette oppmerksomheten mot de unge håndverkerne i landet. Forrige uke leste jeg et debattinnlegg i Dagbladet, som var skrevet av yrkesfagarbeidere. Det ble stilt spørsmål rundt intelligensen til dem som velger yrkesfag.

Min mening er at du gjør et klokt valg om du velger denne retningen. Alle egner seg ikke til å gå studiespesialisering. Tenk så kjedelig om alle var like, og hadde samme evner og ferdigheter ? Vi bør være glad for at noen ønsker å bygge, sage og rive. Noen kan knote og slite med å sette opp Ikea-møbler. Andre synes det er gøy, og trenger ikke se på bruksanvisningen.

Vi lever i et samfunn hvor vi rangerer folk og yrker etter prestisje og status.

Vi kan gjøre noe med dette. Lær barna at jobben til snekkeren er viktig. Forklar at elektrikeren, rørleggeren og bilmekanikeren har viktige jobber. Hva skulle vi gjort uten dem ?

Alt starter i skolen. Det er viktig med dyktige og engasjerte lærere. Du kan være med å avgjøre valget til lille Ole allerede i sløydtimen. Har du tenkt den tanken ?

En av de klokeste mennene jeg kjenner, er håndverker. Vårt lille land trenger dere. Vi trenger alltid snekkere ,elektrikere,murere, rørleggere og malere.

Noen kan knapt skifte en lyspære. Andre kan skifte nytt gulv i blinde.

Jeg gikk på ungdomsskolen og videregående med barn av akademikere. Foreldrene var advokater, økonomer, jurister og leger. Mine klassekamerater skulle selvfølgelig bevege seg i samme retning. Noen ville kanskje valgt et annet yrke hvis det hadde vært akseptabelt. "Din bestefar er lege, jeg er lege, så du må selvsagt også bli.»

Selv har jeg en far som er en hardtarbeidende håndverker. Jeg har alltid sagt med stolthet at han er «byggmester.»

Du imponerer ikke meg med din mastergrad eller doktorgrad. Mannen jeg ser opp til, imponerer meg mest.

Kanskje sønnen din ender opp som han. Han som bygger de flotteste husene, og som alltid har et prosjekt på gang. Faren min er en byggmester med stor b.

Jeg vil at vi skal beundre håndverkerne. Jobbene de gjør er imponerende og fascinerende. Jeg heier på dere som går på byggfag !

Du som har barn eller barnebarn som har tatt dette yrkesvalget, bør være stolt.

Vi har alltid bruk for en god håndverker.

Jeg er så heldig at jeg har både samboer og far som har valgt denne retningen. Alle skulle vel til tider ønske at de hadde en «handyman.» Jeg har to !

Ikke kom med alle fordommer og mas om at «alle» må på universitetet.

Fortell at barna kan bli hva dem vil. Man kan starte som en lærling og ende opp som en mester. 

Kommentarer til denne saken