Boikottes Ski sykehus?

Ski Sykehus: Ski kommune samlokaliserer daglegevakten med den interkommunale, Follo legevakt.

Ski Sykehus: Ski kommune samlokaliserer daglegevakten med den interkommunale, Follo legevakt. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Pasienter må vente lenge på henvisning, mener Ola Øygard.

DEL

LeserbrevI løpet av sommeren er vi blitt kontaktet av pasienter som har stilt dette spørsmålet. De har opplevd at fastleger nærmest automatisk har gitt henvisninger til røntgen- og laboratorieundersøkelser i private institutter fremfor til Ski sykehus. Først når pasientene ber om det, gis det henvisning til Ski. Her har de fått rask og god undersøkelse, og uttrykker stor tilfredshet med behandlingen de har fått.

Det spekuleres mye over hvorfor det er blitt slik. En årsak kan være at de private har utstyr som Ski sykehus ikke har råd til, for eksempel MR, og at det kan være lang ventetid på Ahus eller andre offentlige sykehus for å få en MR-undersøkelse. Erfaringer tyder imidlertid på at når det offentlige betaler, så er ventetiden omtrent den samme for vanlige røntgenundersøkelser i private som i offentlige laboratorier. Så hvorfor er da de private instituttene førstevalget hos legene som skriver henvisningene?

Ski Sykehus’ Venner (SSV) har ingenting imot private aktører i helsevesenet, og anser at disse kan være et nyttig supplement til de offentlige tjenestene der disse ikke strekker til. Vi vil imidlertid rope et varsko dersom private aktører overtar så mye av «markedet» at offentlige røntgen- og laboratorietjenester reduseres og blir lagt ned fordi pasientene henvises andre steder.

Vi skulle tro at Follos fastleger, i likhet med sine pasienter, ser verdien i å ha robuste røntgenavdelinger og laboratorier knyttet til det sykehuset som skal behandle og følge opp pasientene. Korte avstander og færre aktører er til beste for pasientene. Det vil også lette samhandlingen mellom helsepersonellet i distriktet. Vår oppfordring til fastlegene er: Bruk tjenestene på Ski sykehus – og bidra dermed til å styrke vårt lokale helsevesen!

Ola Øygard

Leder Ski Sykehus' Venner

 
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags