Ski sykehus og Norsk Luftambulanse – nærhet redder liv

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nærhet og trygghet i forhold til nødvendige sykehustjenester

Legeforeningen vedtok i mai 2006 at lokalsykehusfunksjonen skal styrkes ved alle sykehus. Ambulansetjenesten og lokalsykehuset er de første leddene i den akuttmedisinske kjeden. En kort ambulansetur til lokalsykehuset sammenlignet med en lang og tidkrevende transport til et større sykehus lenger inn i landet kan bety forskjell mellom liv og død.

De fleste "hverdagstraumer" (bruddskader mv.) kan behandles på en god måte ved lokalsykehuset. Ved større ulykker og skader har man prosedyrer om videretransport til større sykehus, men om nødvendig kan man utføre nødkirurgi og stabilisering før pasienten sendes videre. God traumemedisin er ikke noe som handler om størrelsen på sykehuset.

Desentralisere det en kan – sentralisere det en må. Det som teller er nærhet og trygghet i forhold til nødvendige sykehustjenester.

Høsten 2014 startet Skandinavias første mastergradsstudium innen prehospital akuttmedisin. Nå kan leger, sykepleiere og ambulansemedarbeidere videreutvikle sine kunnskaper og ferdigheter og ta mastergrad på deltid ved siden av full jobb. Studiet er utviklet gjennom et samarbeid mellom Norsk Luftambulanse og Universitetet i Stavanger. Dette er en videreutvikling for dem som allerede er etablert innenfor disse profesjonene, for å øke deres kompetanse innen akuttmedisin.

Ski sykehus har det fortrinn å befinne seg sentralt i Follo samt fysisk nær Norsk Luftambulanse. Disse burde kunne knyttes nærmere opp mot hverandre med henblikk på et gjensidig samarbeid med ytterligere kompetanseheving og kvalitetssikring innen akuttmedisin. Hva med å opprette en helikopterbase i forbindelse med det nye sykehuset? Norsk Luftambulanse og Ski sykehus vil til sammen kunne utgjøre ledende kompetansesenter innen akuttmedisin, i samarbeid med etater som sjøredningstjeneste mv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags