Hjelp - det er kommunevalg og jeg vet ikke hva jeg skal stemme

Gunhild Rønningen, kandidat nummer 38 på Nordre Follo Høyres liste.

Gunhild Rønningen, kandidat nummer 38 på Nordre Follo Høyres liste. Foto:

Av
DEL

LeserbrevKjenner du deg igjen? I år har jeg møtt på mange som er i tvil. Fortvil ikke, her kommer noen råd fra en som har bestemt seg, og som har tatt motet til seg og stiller på partiliste for aller første gang!

Det er kommunevalg og ikke Stortingsvalg- 9. september er det kommunevalg og ikke Stortingsvalg. Dersom du er mest oppdatert på nasjonale nyheter, er det lett å få inntrykk av at valget står mellom Erna, Jonas, Siv, Trine, Audun eller Bjørnar. Mitt første råd: Glem dem, nå er det hjemkommunen din det gjelder!

De som stemmer, bestemmer. Enten du liker det eller ikke, så blir kommunene Oppegård og Ski slått sammen fra nyttår. Ikke bare skal du bestemme deg for parti, men du skal være med å avgjøre hvem som skal lede storkommunen Nordre Follo de neste fire årene.

Mitt andre råd : Ikke la være å stemme fordi du er usikker. Dersom du skulle bli fristet til å sitte hjemme på valgdagen overlater du avgjørelsen til andre. Mener du naboen er best egnet til å bestemme på vegne av deg?

Hvilket parti skal jeg stemme på? Justis, innvandring, finans og forskning er eksempler på politikkområder som fastsettes av Stortinget, og som det er mest relevant å ta stilling til i Stortingsvalg.

Mitt tredje råd: Fokuser på oppgavene som kommunen har ansvar for. Kommunevalg er først og fremst valg av hvem som skal styre tilbudet av de mest grunnleggende velferdstjenestene våre; som barnehage, grunnskole, sosiale tjenester, barnevern, pleie- og eldreomsorg, idrett og kultur. Kommunens økonomi og evne til å balansere inntekter og utgifter slik at det blir penger til å finansiere oppgavene, blir derfor viktige spørsmål.

Leser du gjennom partienes programmer, vil du oppdage at mange partier har tiltak som til forveksling ligner på hverandre. Hvordan kan du da bestemme deg? Som innbygger i Ski eller Oppegård har du sikkert erfaringer med én eller flere kommunale tjenester. Bruk de erfaringene!

Er du godt fornøyd med tjenestene i egen kommune, kan det hende du vil stemme på styringspartiet der. Ser du til nabokommunen og tenker at der er det enda bedre, vil du kanskje stemme på dem som er i posisjon der? Synes du dette blir et snevert grunnlag å bestemme deg på, kan du også sjekke Kommunebarometeret som er en rangering av alle kommuner basert på 151 nøkkeltall. På den totale rangeringen ligger Oppegård på 19. plass og Ski på 168. plass. Både Oppegård og Ski er høyt rangert på grunnskole; Oppegård på 13. plass og Ski på 41. plass. Ski er rangert på 307. plass på barnehage og Oppegård på 348. plass. Når det gjelder kommuneøkonomi er Oppegård rangert på 186. plass, mens Ski kommer på 402. plass.

Utfordringer og mulige løsninger. Økonomien til Nordre Follo har vært omtalt i denne avisen tidligere. Vi vet at det kommer en eldrebølge, at det blir færre i yrkesaktiv alder som kan være med å betale "regningen", og at kommunens budsjett må balanseres. Den nye kommunen starter med en relativ stor gjeld. For at Nordre Follo skal kunne tilby gode tjenester til alle sine innbyggere, er jeg overbevist om at det er fornuftig med en blanding av private, ideelle og kommunale tilbydere. Jeg frykter ikke at dette vil gå på bekostning av kvaliteten. Eksempelvis er Dalstunet foreldrelags-barnehage en av landets aller beste, slik foreldrene har vurdert det.

Valget i år er historisk. Vi skal velge et kommunestyre som gjør det mulig for Nordre Follo kommune å fungere best mulig fra starten av. Min stemme går til det partiet som jeg mener har de beste forutsetningene for å lykkes. Beslutningen har jeg tatt basert på egne erfaringer med å bo i Oppegård kommune i 25 år, fra resultater i Kommunebarometeret og på et partiprogram som gir handlefrihet til å velge en blanding av tjenestetilbydere og til å satse på det lokale næringslivet. Jeg tror på Nordre Follo og velger Høyre. Lykke til med ditt valg!

Gunhild Rønningen, Kandidat nummer 38 på Nordre Follo Høyres liste, Oppegård

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags