Høyre sminker seg til valget – men mascaraen renner

KLAR TALE: - Lokaldemokratiet vårt fungerte skuffende udemokratisk i kommunereformprosessen. Fordi Høyre, Krf og Ap ville det slik, mener Jens Nordal i MDG.

KLAR TALE: - Lokaldemokratiet vårt fungerte skuffende udemokratisk i kommunereformprosessen. Fordi Høyre, Krf og Ap ville det slik, mener Jens Nordal i MDG. Foto:

Av
DEL

LeserbrevKommunereformprosessen var så udemokratisk at Høyre nå tilsynelatende prøver å fortrenge den.

På debattsiden i ØB 20. august blir vi kjent med Siri Neumann Habberstad fra Greverud. Hun er fersk i lokalpolitikken og representerer Høyre. Habberstad fremstår som velmenende og sympatisk; jeg ønsker henne velkommen og håper hun vil trives, kanskje bli en brobygger, vi trenger slike.

Habberstad skriver i hovedsak om kommunereformprosessen som endte med at Oppegård og Ski slår seg sammen til Nordre Follo med virkning 1. januar 2020. Habberstad skriver om flere møter med velgere som er så frustrerte over beslutningen om sammenslåingen at de vil stemme annerledes enn de pleier. Hun oppfordrer «alle til å gjøre sitt valg basert på hva partiene ønsker å gjøre fremover.»

Dette blir for enkelt.

MDG var eneste parti i Oppegård som ønsket folkeavstemning om sammenslåing med Ski. Selvsagt skulle befolkningen ha et ord med i laget – demokratiet var jo selv på dagsorden. Men Høyre, Krf og Ap ville det annerledes, nektet folket deltakelse. Vårt lokaldemokrati ble udemokratisk fordi de såkalte «styringspartiene» ville det slik. Det hører med til historien at et solid folkelig flertall i Oppegård ikke ønsket sammenslåing med Ski.

Kommunestyrerepresentant Knut Oppegaard (H) har ved flere anledninger den senere tid gitt oss sensasjonelle opplysninger om hvordan «demokratiske» prosesser foregår innad Oppegård Høyre: «Jeg tenker det er ingen vits i at Høyre skal ha 13 representanter i kommunestyret dersom tre skal utforme politikken og de ti andre skal rekke opp hånda når de får beskjed», sier han blant annet til Oppegård Avis 20. juni i år.

Jeg takker Oppegaard for hans ærlighet, men den peker dessverre i retning av en dyster erkjennelse: for vi får aldri noe svar på om det var reelt flertall for kommunesammenslåingen i kommunestyret i Oppegård. I verste fall var sammenslåingen et kupp i regi av de tre navnløse personene Oppegaard sier har diktert de øvrige Høyrepolitikerne.

Hvorfor ble det slik? Man kan bare spekulere.

Tirsdag 5. februar i år skulle nytt kommunevåpen for Nordre Follo vedtas. Et folkeflertall i Oppegård ville ha salamanderen som nytt symbol, Høyre og Krf valgte likevel noe annet. Selv ikke dette lille plasteret på såret unnet Høyre sin egen befolkning.

Kommunesammenslåingen antas å koste minimum flere hundretalls millioner i seg selv – helt uten at en eneste kommunal tjeneste heves i kvalitet. Snarere er det skyhøy risiko for at kvaliteten og omfanget i kommunale tjenester må reduseres i tiden fremover om vi skal tro de tre rådmennene i Ski, Oppegård og Nordre Follo. MDG har advart, rådmennene har advart, men Høyre og Krf forstod ikke alvoret før det var for sent.

Jeg er helt enig med Habberstad i at partiene i Nordre Follo nå må se fremover for å skape en best mulig kommune. Selv er jeg svært godt fornøyd med kommuneplanen for Nordre Follo fordi den er svært ambisiøs på klima, oppvekst og miljøvern, saker MDG har jobbet beinhardt for å få på plass.

Samtidig som vi ser fremover må vi også dvele ved vår nære lokalhistorie, lære av den.

Det er ikke rart Habberstad møter frustrerte velgere - det har de all grunn til å være med tanke på behandlingen styringspartiene har gitt dem. Tillitten til lokaldemokratiet kan ha blitt svekket, hvilket er dypt bekymringsfullt. MDG Nordre Follo går derfor til valg på å gi innbyggere, lag og organisasjoner mulighet til å involvere seg tidlig og underveis i kommunale planer, utredninger og prosesser. Vi ønsker et sterkt folkestyre der alle blir hørt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags