Ja, til 16-årig stemmerett

ENGASJERT: 0 Jeg liker å si at modenhet ikke har så mye med alder å gjøre. Etter mine mange år som folkevalgt, mener jeg det samm, skriver Camilla Hille i dette innlegget.

ENGASJERT: 0 Jeg liker å si at modenhet ikke har så mye med alder å gjøre. Etter mine mange år som folkevalgt, mener jeg det samm, skriver Camilla Hille i dette innlegget.

Av
DEL

Leserbrev
Er du 16 år så kan du settes i fengsel. Er du 16 år er du helserettslig myndig. Er du 16 år kan du ha sex med hvem du vil, bare de andre også er over 16 år. Er du 16 år så er du ferdig med 10 års grunnutdanning. Du kan altså ta deg en jobb, betale skatt, finne deg en fast partner eller ha sex med hvem du vil, men stemme ved valg? Nei det må du vente med!

Jeg mener det er en absolutt styrke å sette ned stemmeretten. Unge er sultne, de er engasjerte, de er uredde, de har sterke meninger. Slik det er i dag er de underrepresentert ved valg, de bør få sin stemme hørt når det er de som skal leve lengst med konsekvensene av politikken som føres.

Gubbeklimaskeptikervelde overrepresentert. Det er ikke lett å vite om vi skal le eller grine når vi leser at en facebookgruppe «Folkeopprøret mot klimahysteriet» i skrivende stund har 144 000 medlemmer. Intitativtageren er en godt voksen mann på 69 år. Slike FB-grupper aktualiserer etter min mening debatten om 16 årig stemmerett, og det haster. Klimaet trenger nemlig handlekraft, ja, en slik som vi blant annet ser hos Greta Tunberg. Vi er Langt forbi diskusjoner om jorden er flat, det er handling som gjelder nå.

Demokratisk skjevhet. Demokratiet er utvidet i mange omganger fra at bare bemidlede på 25 år kunne stemme i 1814, til alle 18-åringer i dag. Men, et vesentlig poeng er at gjennomsnittlig levealder var rett over 40 år i 1814. Nå er snittet over 80 år. Det betyr en sterk underrepresentasjon av unge og en overvekt gamle mennesker ved stemmeurnene. Er det rettferdig? Mitt svar er et klart nei!

Begynn med lokalvalget. En start kan være stemmerett ved lokalvalg, så kan vi utvide til å gjelde nasjonalvalg når de unge har vist at de er tilliten verdig. Jeg liker å si at modenhet ikke har så mye med alder å gjøre. Etter mine mange år som folkevalgt, mener jeg det samme. Modenhet kan ha noe med alder å gjøre, men veldig ofte er det motsatt. I vårt barne- og ungdomsråd, som vi har gitt møte- og talerett i kommunestyremøtene, sitter det mange flott ungdom som helt fint kunne fattet gode beslutninger på vegne av oss alle.

Camilla Hille, Gruppeleder Nordre Follo Venstre, Ski

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags