Gå til sidens hovedinnhold

Skolegudstjenestene må avskaffes

Artikkelen er over 4 år gammel

Skolen bør være et stede for alle, mener Tomine Spæren.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skolegudstjenestene nærmer seg med stormskritt. Hvert år kommer det en debatt med steile fronter. Jeg mener at skolene ikke burde ta med elevene på skolegudstjenester, og heller arrangere inkluderende juleavslutninger for alle.

Skal ikke skolen være et sted for alle? Å fortsette å inkludere skolegudstjenester som en del av skolen er ren underbygging av splittelse blant elever.

Først og fremst så er skolegudstjenestene forkynnelse av en bestemt religion. Ifølge Den norske kirke er en gudstjeneste «det viktigste møtestedet for kristne. Den er stedet der de kristne blir synlig som menighet.»

Denne definisjonen synes jeg ikke passer godt for en skoleklasse idag. Ingen religion skal heves over noen andre i skolesammenheng. 

Tomine Spæren

Leder, Humanistisk Ungdom Follo lokallag

Skolegudstjenesteordningen splitter elevene etter hva de tror på eller ikke tror på. Jeg mener skolen heller burde la elevene få feire jula i fellesskap, og så kan de som vil gå i kirka på fritiden. Jula er tiden for samhold og medmenneskelighet og burde markeres i fellesskap.

Norge har aldri vært så sekulært som nå. For første gang svarer flere nei enn ja til spørsmålet om de tror på Gud og kun en av seks mener at kirkebesøk og juleevangeliet er viktig for dem i jula. Dette reflekterer ikke det standpunktet mange skoler har tatt i forhold til skolegudstjenester idag.

Ved å praktisere aktiv avmelding blir barn og unge tvunget til å måtte ta et ubehagelig valg mellom det de mener og risikoen for å bli holdt utenfor. Når man allerede befinner seg i en sårbar periode i livet er det ikke statens oppgave å fortelle barn at de er rare eller unormale fordi de ikke vil gå i kirken.

Les mer om hva som foregår i kirkerommet:

Det er gode muligheter for å gå i kirken på fritiden. Derfor kan skolene heller la alle elever få avslutte halvåret sammen uten å dele inn elevene etter tro. Sist jeg sjekket var skolen et sted med mål om inkludering av alle, og det har jeg tro på at den kan oppnå. Men ikke hvis man fortsetter å ekskludere. Så la oss heller satse på fellesskap og likheter. Slik at skolen kan være et sted for læring, samhold og glede, og et sted der alle kan ha en god jul, uavhengig av livssyn!

 

 

Kommentarer til denne saken