Gamle tradisjoner skal brytes i ny kommune

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er lov å ombestemme seg, fremholder Lillian Gustafson i dette debattinnlegget.

DEL

LeserbrevI de siste nummeret av ØB er det kommet nye forslag til kommunevåpen til Nordre Follo kommune, noe forsinket. Bekymringen gjelder at vi mister hesten, og at det kommunevåpenet vi har nå, med tre hestehoder, er en del av innbyggernes identitet.

Jeg sendte inn et forslag, som ikke ble akseptert. Jeg nøyde meg med ett hestehode omsluttet av en ring. At det ble forkastet var vel blant annet på grunn av hestehodet, og en ubegrunnet beskjedenhet, at Ski ikke skal dominere for mye. Ny kommune, gamle tradisjoner skal brytes.

Min begrunnelse var: Ski-raet er en av de mest karakteristiske landskapsformene i kommunen uavhengig av grenser, enten kommunen heter Ski eller Nordre Follo. Denne sand- og grusryggen som går øst-vest midt i kommunen på tvers av Oslofjorden, ble dannet i istiden av den store breen som dekket Norden for mer enn 10 000 år siden. Hesten representerer «skeidet», et rituelt hesteritt som har vært del av kultiske samlinger på raet, hvor vi har bevart ordet i gården Ski. Like ved ligger et stort gravfelt fra jernalderen og kirken fra middelalderen. Her var det hedenske og kristne kultsted og midtpunkt, lenge før «Ski kommune» eksisterte.

Ringen rundt hestehodet kunne representere Oppegård, evt. også «skålgrop», som er en karakteristisk helleristning i området.

Det er lov å ombestemme seg.

Lillian Gustafson

medlem av Ski historielag

Ski

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags