Beretningen om et nederlag

Kemneren i Follo er mannen som slår folk konkurs.

Kemneren i Follo er mannen som slår folk konkurs. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Konkursstatistikken gir grunn til bekymring, skriver ØBs ansvarlige redaktør Martin Gray i denne lederen.

DEL

LederStatistikken over antall konkurser i Follo gir grunn til bekymring, Ikke antall bedrifter som går konkurs, for det tallet holder seg forholdsvis stabilt. Det samme gjør tallet på nyetableringer i Follo, som er jevnt høyt. Det er antallet personlige konkurser som bekymrer. Selv om tallene – heldigvis – er forholdsvis små, får økningen i 2016 varsellampene til å lyse.

Det er viktig å understreke, slik advokatene også gjør, at det å gå personlig konkurs ikke er en kriminell handling. Ofte ligger det såre og vonde personlige nederlag bak, der den mentale belastningen av å ikke få til økonomien sender folk inn i dype og langvarige depresjoner.

Gründere, som ofrer all sin tid og innsats på å prøve å etablere arbeidsplasser eller realisere en idé med forretningspotensial, er svært utsatte, om utgangspunktet er et enkeltmannsforetak.

Å utvikle noe fra idé til ferdig produkt er ofte tidkrevende, og perioden uten stabil inntekt, med kostbare mellomløsninger med forbrukslån og utsatt regningsbetaling, kan være lang. Det er sjelden en god løsning.

Martin Gray, ansvarlig redaktør i Østlandets Blad.

Martin Gray, ansvarlig redaktør i Østlandets Blad. Foto:

I fredagens ØB fortalte «Erik» om opplevelsen han hadde da han ble slått personlig konkurs, og om møtet med det offentlige. Det er modig å fortelle åpenhjertig om noe som oppleves som et så stort personlig nederlag.

Og kritikken som reises mot kemnerkontoret håper vi kemner Sverre Halvorsen tar til seg. Det offentlig er best tjent med frivillige løsninger, der folk får gjort opp for seg i størst mulig grad, fremfor at veien fra økonomisk uføre til en personlig konkurs blir så kort som mulig.

For akkurat som om at det ikke er kriminelt å gå personlig konkurs, så ønsker de fleste å gjøre opp for seg og komme videre i livet.

Som «Erik».

Les mer:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags