Konseptkunst - kunst eller transport?

Einride Berg

Einride Berg Foto:

Av
DEL

LeserbrevMarianne Heske kaller seg konseptkunstner, og i avisene står det at damen er Norges fremste innenfor denne øvelsen. For et par år siden hørte jeg en alvorlig forbannet Marianne Heske som høylytt klaget på at hun verken var forstått eller kjøpt inn av et kunstmuseum. Den store kunstneren var forbigått. Intet mindre.
Hva er nå konseptkunst?

Jeg har sett et par, tre av Marianne Heskes installasjoner: Den "forbigåtte" kunsten var ei gammal løe som damen hadde hentet fra Sunnmøre. Hun hadde verken bygget den selv eller skapt den med egne hender. Nei, hun hadde bare flyttet ei alminnelig løe, bygget av lokale håndverkere, fra Sunnmøre til Oslo. Der gjennoppsto løa ikke bare som "kunst", men sågar som konseptkunst.

I 2016 plasserte Marianne Heske en husmannsbolig fra Hobøl foran Stortinget. Hun kalte bygget "House of commons" - og plutselig gjenoppsto den gamle rønna som verdenskunst. De stakkars lokale håndverkere som bygde huset for hundre år ante sikkert ikke at de bedrev kunst, langt fra konseptkunst.

Jeg begynner å forstå: Å flytte hus er altså "konseptkunst".

Hobøl historielag ønsker nå å flytte bygget tilbake til sine opprinnelige trakter, hvilket i utgangspunktet burde representere en ny og original variant av "konseptkunstbegrepet" - altså en slags konseptkunst i revers, men den gang ei: Marianne Heske krever byggestans, siden hun hevder å ha "opphavsrett" til et bygg som lokale håndverkere bygde femti år før hun var født.

Jeg var på bokmessen i Frankfurt i fjor - og der så jeg ved selvsyn et nytt konseptkunstverk av Marianne Heske: Hun hadde hentet et vrak av en gammel Nordlandsbåt, fraktet den fra Nord-Norge til Tyskland, og der gjennoppsto vraket som "konseptkunst". Voila!
Marianne Heske bedriver ikke kunst, men flyttebyrå. Om hun ikke får kunstnerlønn, så kan hun kanskje tilbys kilometergodtgjørelse?

Einride Berg, Ås

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags