I dag er vi alle kvinner

I anledning Kvinnedagen har vi fylt papiravisen og nettavisen med masse godt stoff fra våre kvinnelige kilder. Her kan du kose deg med hyggelige og viktige saker. Gutta i redaksjonen ble humoristisk døpt om til Oddlaug (Odd Inge Rand), Bjørg (Bjørn V. Sandness), Martine (Martin Gray) og Oline (Ole Kr Trana).

I anledning Kvinnedagen har vi fylt papiravisen og nettavisen med masse godt stoff fra våre kvinnelige kilder. Her kan du kose deg med hyggelige og viktige saker. Gutta i redaksjonen ble humoristisk døpt om til Oddlaug (Odd Inge Rand), Bjørg (Bjørn V. Sandness), Martine (Martin Gray) og Oline (Ole Kr Trana). Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederI dag markeres den internasjonale kvinnedagen over hele verden. Over 100 år etter at kampen for kvinners rettigheter ble markert offentlig for første gang, er behovet for fortatt fokus på kvinner rettigheter fortsatt til stede.

Ideen om en internasjonal kvinnedag ble lansert i begynnelsen av forrige århundre. Da var det kampen for kvinners for stemmerett og kvinnelige fagforeningers kamp for rettigheter, som var hovedfokuset. En nasjonal kvinnedag ble først arrangert i USA i 1909, i 1915 ble kvinnedagen markert for første gang i Norge, da Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet avholdt folkemøte for fred i Oslo. Den russiske feministen og diplomaten Alexandra Kollontai holdt tale.

I Norge har kampen for jenters og kvinners rettigheter kommet langt. Like rettigheter er lovfestet, og kjønn er ikke det som hindrer muligheten for jenter å nå sin drøm. Men det er skjevhetene i hverdagen som er provoserende og som viser at kampen på langt nær er over. Lønnsforskjellene i arbeidslivet. Antall kvinner i deltidsstillinger. Antall kvinner i lederstillinger, og bedriftenes styrer. Kvinner som kilder i medier, og premissleverandører for den offentlige debatten.

Det siste er en av våre viktigste oppgaver – å synliggjøre jenter og kvinner i hverdagen. Speile det samfunnet vi lever, der kjønn bare er en måte å dele innbyggerne i to like store grupper. Men det er utfordrende – og den utfordringer går til kvinner som er i en posisjon hvor de kan uttale seg i en sak, hvor de kan vise et alternativt ståsted, eller fremme et annet syn eller andre verdier. De gangene vi pressen oftest møter «jeg vil helst ikke i avisen», er når vi snakker med kvinner – nesten aldri med menn.

I denne avisen har vi løftet noen av dem frem, og viser sterke, dyktige kvinner på alle sider. Akkurat slik det bør være. For i dag er vi alle kvinner. Gratulerer med dagen!

I denne avisen har vi løftet noen av dem frem, og viser sterke, dyktige kvinner på alle sider. Akkurat slik det bør være

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags