Lederskap i grenseland

PÅ GRENSEN: Thorvald Sverdrup, Ragna Kirkeby og Arne Pedersen bor alle nær grensen til Ski, men vil ikke ha en ny kommune å forholde seg til. ØB savner politisk kløkt i grenseområdene.

PÅ GRENSEN: Thorvald Sverdrup, Ragna Kirkeby og Arne Pedersen bor alle nær grensen til Ski, men vil ikke ha en ny kommune å forholde seg til. ØB savner politisk kløkt i grenseområdene.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederI debatten om en eventuell justering av kommunegrensene mellom Ås og Ski, argumenteres det heftig fra begge sider. Men der følelser møter fakta, eller begrunnede argumenter, vil fakta alltid tape. Så går diskusjonen i ring. Det oppleves ikke alltid like konstruktivt.

At Ås kommune grenser til Ski er i utgangspunktet uproblematisk. Det er når den ene parten gjør noe i nærheten av grenseområdet det skapes mistanke og friksjon. Utbyggingen i Solberg-området er et godt eksempel på det. Ås kommune har regulert for omfattende utbygging i et område som for de aller fleste fremstår som Ski. Handel og pendletrafikk går til Ski – ikke til Ås. Møller Follo har bygd ny bilbutikk på et jorde i Ås – med fortsatt postnummer Ski. Eiendommene i området selges som eiendommer i Ski – ikke Ås, og når et nytt boligprosjekt i Nordbyveien annonseres «som nær Ski sentrum» og «15 min gange til Ski storsenter», så reagerer Ski-ordføreren. For dette er i Ås. På papiret.

Der følelser møter fakta, vil fakta alltid tape.

Martin Gray, ansvarlig redaktør i ØB

Reaksjonen setter vi på kontoen for grensetretthet, der diskusjonen går i ring. For politikere i Ski har helt rett når de påpeker at byggingen av nye leiligheter og boliger – en grend på Kjølstadhøgda, eller 800 leiligheter på et jorde ved Solberg, er å dytte belastningen over på nabokommunen. Skal man argumentere i tråd med statlige føringer om boligbygging, er det avstanden til kollektivknutepunkt i Ski som kan forsvare utbyggingen – ikke avstanden til Ås. Fra Solberg og Nordby går det knapt busser til Ås i løpet av dagen, men hvert tiende minutt til Ski.

Så gjør Ski kommune akkurat det samme nord i kommunen. Politiets nasjonale beredskapssenter ligger rett nok i Ski kommune, men belastningen av tre millioner skudd med våpen og betydelig helikopterflyging, er det beboerne i Oppegård som vil merke. Der er protestene tydelige og hørbare over støyen fra E6. Et attraktivt turområde vil bli berørt, skoler og barnehager vil miste mulighetene til uteundervisning, og naboer frykter betydelige støyplager når beredskapstroppen skal trene. Verken rådmannen eller ordføreren i Oppegård vil ha beredskapssenteret så tett på beboerne. Men så ligger det i nabokommunen ...

Diskusjonene om utbygging i grenseland er etter vårt syn enda et argument for å ha overordnede planer for utvikling i de sentrale Follo-kommunene. For det kan godt hende at det er helt riktig at Ås skal bygge ned et jorde tett inntil Ski, selv om man hiver alle prinsipper om jordvern på dynga. Men det er den overordnede tenkingen – de tverrkommunale planene – som mangler i dag. Det er den mangelen som skaper irritasjon på tvers av grensene og hoderisting i grense-grendene. Og kanskje er det nettopp i dette grenseområdet det er størst behov for godt politisk lederskap og håndverk i perioden fremover.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags