Det er riktig å legge ned Kroer skole

I full bredde reiste, f.v, Thorbjørn Nordskaug, Savannah (8), Signe Tomine (11), Espen Andreassen, og Eline (7) rundt med informasjon og invitasjon til folkemøtet på Vellet torsdag 16. august kl. 18.

I full bredde reiste, f.v, Thorbjørn Nordskaug, Savannah (8), Signe Tomine (11), Espen Andreassen, og Eline (7) rundt med informasjon og invitasjon til folkemøtet på Vellet torsdag 16. august kl. 18. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Følelser er ikke det beste å styre etter, skriver ansvarlig redaktør Martin Gray.

DEL

LederForslaget om å legge ned Kroer skole skaper som ventet debatt i Ås. De siste dagene har medlemmer av aksjonsgruppen for bevaring av skolen syklet rundt til hver krik og krok i skolekretsen for å mobilisere til deltagelse på folkemøtet tirsdag kveld. Der vil politikerne bli møtt av kraftige protester mot nedlegging. Et forslag som opprører mange barnefamilier i Kroer, der man frykter at en nedleggelse av skolen er det samme som en rasering av grenda.

Et forslag om å legge ned grendas skole er dramatisk, og setter mange følelser i sving. Følelser er fantastiske for å mobilisere og skape engasjement. Men det er ikke gitt at det er det beste å styre etter.

Innstillingen fra rådmannen er basert på en vurdering av tre ulike alternativer for fremtiden, der bevaring er et, nedleggelse et annet, og mellomforslaget er å flytte over de eldste elevene til Rustad, og beholde småskolen i Kroer.

Diskusjonen så langt dreier seg i all hovedsak om bevaring av skolen, og skolens plass som nav i Kroerbygda. Tanken synes å være at om skolen legges ned, så dør Kroer. Det tror vi er å grovt undervurdere de menneskene som bor i området, og det engasjementet som mobiliseres fra tid til annen. Innsatsen som er lagt ned de siste ukene, eller som legges ned i Kroerrevyen hvert år, viser noe av driftigheten i grenda. Den dør ikke om skolen legges ned.

Det vi har savnet i debatten er det som burde ha vært hovedtema: Hva slags skolehverdag er det barna får? Hvor har de best muligheter for læring og utvikling? Selv en sammenslått Rustad skole vil ikke bli noen stor skole, men er en topp moderne skole når den åpner neste høst, som vil trekke gode lærerkrefter til skolen. Større klasser med mange elever av begge kjønn skaper både bedre sosiale miljøer, men også bedre læringsmiljøer. Og lærernormen sørger for like god bemanning.

For elevenes skyld er det riktig å legge ned Kroer skole.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags