Vi vil ha en anstendig debatt

DEBATT: Ansvarlig redaktør Martin Gray ønsker fortsatt debatten velkommen i ØBs kommentarfelt.

DEBATT: Ansvarlig redaktør Martin Gray ønsker fortsatt debatten velkommen i ØBs kommentarfelt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– I Østlandets Blad lar vi kommentarfeltene være, inntil videre, skriver ansvarlig redaktør Martin Gray. Er det greit å droppe kommentarfeltene? Delta i avstemmingen lenger ned i saken – eller si din mening i kommentarfeltet!

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Debattklimaet er under press. Vi har for lengst sluttet å oppføre oss slik vi ble oppdratt. Nå fyrer vi av fra hofta med CapsLock på, og sabler ned hverandre, uten argumenter, men med grove personangrep, sjikanerende oppførsel og idiotstempling.

Flere medier har stengt kommentarfeltene – de har sluttet å fungere etter intensjonen. Bare et fåtall innlegg bringer debatten videre. De fleste er skrevet uten at debattanten en gang har lest saken – som oftest bare overskriften. Nettavisen og Dagsavisen er de siste som har fjernet kommentarfeltene. Flere aviser vurderer det samme. Det er naturlig at det har vært et tema i ØB også.

«Nå er det krig! Jeg oppfordrer alle bilister til å vri høyre vindusspyler ut i sykkelfeltet, og ha gjerne saltsyre på tanken». Setningene er fra et debattinnlegg til avisen i kjølvannet av dommen i saken mot syklist Ivar Grøneng, som ble bøtelagt for å sykle i kollektivfeltet. Mannen hadde tatt seg tid skrive et lengre innlegg til avisen, og signerte med fullt navn. Konfrontert med uttalelsene, og at innlegget ikke ville bli publisert, drar han nettrollenes trumfkort: «Ytringsfriheten står tydeligvis ikke sterkt i ØB».

Ytringsfriheten er under press, og må vernes med de midlene vi har. Det er ikke ved å slippe til hets, grums og sjikane i debattfeltene, men ved å stille krav til en akseptabel omgangsform. Det minste vi kan kreve er at folk snakker til hverandre i kommentarfeltene som de hadde gjort ansikt til ansikt.

I Østlandets Blad lar vi kommentarfeltene være, inntil videre, men kommer til å moderere dem strengt. Vi må alle tåle ytringer vi ikke liker, men hets, sjikane, personangrep, avsporinger og respektløs fremferd vil vi slå ned på. Når vi går inn i en valgperiode skal lokalavisen være et sted for den lokale og offentlige debatt. Vi skal gjøre vårt for at den holdes i en god tone. Nå ber vi dere om hjelp til de samme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken