Gå til sidens hovedinnhold

Geir Isaksen er ikke redd for kjeft. Det har han fått mye av

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

LEDER: Kolbotn-mannen Geir Isaksen er ikke redd for utfordringer. Da hadde han ikke tatt på seg jobben som NSB-sjef, med en oppriktig ambisjon om å løfte selskapet.

Isaksen er heller ikke en fyr som er redd for kjeft. Det har han fått mye av, fra folk som er avhengige av togselskapet for å komme seg til og fra jobb. For det er pendlertransport som er NSBs største og viktigste kundegruppe. Det er blant hverdagsbrukerne problemene merkes, og det er her tiradene av kjeft kommer fra.

I det omfattende intervjuet med ØB vi presenterer på side seks og syv i fredagens avis – en enda lenger versjon av intervjuet kan du lese på ØB.no – svarer NSB-sjefen ærlig på de utfordringene som daglig møter jobbpendlerne fra Follo. I svarene ligger det tydelige ambisjoner, men også spørsmål. For har vi egentlig grunn til å tro at alt blir bra for pendlerne på Østfoldbanen bare Follobanen står klar? Signalfeil på Oslo S, og problemer i tunnelen vestover vil fortsatt forplante seg som forsinkelser her. Og samtidig som NSB har strammet opp organisasjonen, har kundetallet økt og gitt nye utfordringer. Punktligheten blir bare dårligere. Kundetilfredsheten synker.

Punktlighet er det noe av det aller viktigste for NSB. Er toget på perrongen innenfor fire minutter av oppsatt tid, regnes det som i rute. Etter at Østfoldbanen åpnet etter å ha vært stengt for arbeider i sommer, var punktligheten under 60 prosent. Det er selvsagt altfor dårlig. Samtidig skal vi våge påstanden om at punktlighet ikke nødvendigvis er det viktigste. Det er kombinasjonen av uregelmessighet, manglende informasjon og dårlig komfort som frustrerer de fleste.

Pendlertilværelsen er for mange i Follo en hverdag klemt mellom en armhule og døren, på et tog som snegler av gårde: Det er morgener i sludd og slaps, ventende på et tog som ikke kommer. Hadde vi hatt sitteplass på toget, og god informasjon, hadde vi taklet fem og ti minutter forsinkelse oftere enn Isaksen tror. Nå får vi ingenting. Det er aldri all right.

Kommentarer til denne saken