Det store sentrumsspørsmålet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Når kontorlokaler, nisjebutikker og kafeer ikke kan bære aktive sentrumsområder, må man tenke annerledes om innhold og tilbud.

DEL

LederBåde i Ski og Ås preges bygdesetrene av tomme lokaler. Butikker som legger ned. – Vi kan ikke leve av julehandelen alene, sier Trude Hagen, som driver Alle tiders hjem i Ås. Før jul hadde også hun tenkt å legge ned butikken. Situasjonen er Ski er helt lik. Bare halve gågata tas i bruk, og også i den delen gaper tomme vinduer mot dem som går forbi.

Bildet tydeliggjør den krevende situasjonen vekstkommuner som Ski og Ås er i. Begge er utpekt som regionale bysentre for fremtiden. Befolkningsveksten er ventet å bli stor, ikke minst når Follobanen står ferdig i 2021. Veien frem blir preget av byggearbeid og sentrumsutvikling. Som fylkesdirektør for samferdsel i Akershus, Thomas Tvedt så uelegant, men ærlig sa det på folkemøtet i Ski forrige uke: – Jeg lover at det kommer til å bli kaos i Ski i årene som kommer.

At Salong Edmund legges ned etter over 30 år, viser at vi ikke kan leve av å klippe hverandre. Nå kafeene forsvinner bekrefter det at vi ikke kan leve av å selge hverandre kaffe heller. Men hva skal sentrum være? Hvem skal holde liv i de pulserende bygdesentrene alle ønsker?

Når vi vet at handelsmønstrene endrer seg slik at også butikker i kjøpesentrene sliter, må politikere, sentrumsforeninger og alle med hjerter som banker for bygdene de bor i, engasjere seg. Når kontorlokaler, nisjebutikker og kafeer ikke kan bære aktive sentrumsområder, må man tenke annerledes om innhold og tilbud. Tjenester som de som bibliotekene står for, må legges i sentrum og gjøres tilgjengelige – ikke stues bort med stadig krympende budsjetter. Kultuaktiviter, serveringsteder og handel, er noe av det som kan bringe aktivitet til sentrumsområdene, men ingen av delene kan dra lasset alene.

Ski og Ås trenger aktive sentrumsforeninger og bet bredt engasjement for å sikre fremtiden. Og det må skje nå, før den siste butikkeieren låser døren etter den siste kunden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags