I kampens hete skal vi huske på en av idrettens mest grunnleggende verdier: Respekt

Artikkelen er over 1 år gammel

Vi må snakke om holdninger, skriver ØB-redaktør Martin Gray.

DEL

MeningerVi kan starte med helt enkle: Alt er ikke greit. Det er ikke ok å alltid si eller gjøre det du tenker. Det skal være et fungerende filter mellom hjernen og munnen. Bruk det.

Å oppføre seg som en tulling er lite sjarmerende og sjeldent veldig smart. Det spiller ingen rolle om det er i trafikken eller på byen. Eller på idrettsbanen. De fleste av oss er utstyrt med et stort ordforråd, og fornuftige vurderinger. Å sette de to egenskapene sammen er ikke det samme som å brøle ukvemsord fra sidelinjen.

På sportssidene i dag skriver vi om den 18 år gamle håndballdommeren Cecilia Mendes, som sammen med sin 17 år gamle makker, opplevde at kampen hun dømte mellom to lag med 13-åringer sporet helt av i kjeftbruk og skittkasting. Fra trenerbenken og tribunen. Når voksenpersonene oppfører seg dårlig, kan man ikke vente at ungdommene oppfører seg eksemplarisk.

Martin Gray, ansvarlig redaktør i Østlandets Blad.

Martin Gray, ansvarlig redaktør i Østlandets Blad. Foto:

Under selv den beste kampen på det høyeste nivået gjøres det feil. Når 13-åringer spiller en kamp florerer det av feil. Og ja – også dommerne gjør feil. Men blir de – eller spillerne – bedre av at en godt voksen mann eller kvinne brøler ukvemsord fra tribunen? Og du som roper og ikke klarer å styre deg: Hva lærer du barnet ditt om det å oppføre seg på idrettsbanen? At det er greit å rope og kjefte? At skjellsord og trusler er en del av 'idrettsgleden'? Eller slår det deg at sønnen din i baksetet på vei hjem bare er flau, og ikke vet hvordan han skal si til deg at han helst vil at du skal holde deg hjemme neste gang han spiller kamp?

Dessverre dukker slike opplevelser som dommer Cecilia hadde i helgen opp hver håndballsesong, og hver fotballsesong. For vi klarer ikke å styre oss. Idretten engasjer, den setter følelser i sving. Men i kampens hete skal vi huske på en av idrettens mest grunnleggende verdier: Respekt. For motstanderne. For dommerne. For reglene. Og får barnet ditt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags