Risikoen for et terror mot et kjøpesenter på landet blir ikke mindre med noen betongklosser utenfor hovedinngangen

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerUelegante betongklosser utenfor Vinterbrosenteret. Betongrør fylt med blomster langs hele Karl Johan. Terrorsikringen har inntatt handle-hverdagen vår.

Londonpolitiets antiterrorsjef, Nick Aldworth, deltok i september på Sikkerhetskonferansen i Oslo. På vei til konferansen gikk han opp Karl Johans gate. Med bilangrepene på La Rambla i Barcelona og i Stockholm friskt i minne, likte ikke Aldworth det han så: En lang, rett paradegate uten hindringer, der potensielle terrorister i bil har enkel tilgang og mulighet til å holde høy hastighet – og dermed skade flere.

Denne uken kom hindringene på plass langs paradegaten; Blomsterpotter i støpejern og store betongrør fylt med jord og planter. Effektivt, men uelegant.

Samtidig er det plassert betongklosser rett utenfor inngangen på Vinterbrosenteret. Det er en beslutning det er vanskeligere å forstå, men må ses i lys av at senterkjeden har franske eiere, som vurderer terrorrisiko i et helt annet lys, i andre land. Og der store sentre med betydelig mer sentral beliggenhet enn Vinterbro har en annen risikoprofil. Å ukritisk overføre fransk eller spansk terrorvurdering til norske forhold har lite for seg. Risikoen for et terroranslag mot et kjøpesenter på bygda blir verken større eller mindre med noen betongklosser utenfor hovedinngangen. I stedet bidrar det til å tegne et bilde av en virkelighet som ikke er reell. Her.

Det er større fare for at nordmenn blir rammet av terror på reise enn når de handler på lokalbutikken, og reisevanene våre avslører at vår frykt for det er svært liten. Bare uker etter terroranslaget i Madrid og Barcelona var reisebestillingene på samme nivå som før. Det er som professor Ingvard Wilhelmsen, som driver landets eneste hypokonderklinikk, forklarer: «Noen vil være forberedt på det verste, så de øver og øver. Men hva om du øver på å få kreft, så brenner huset ditt ned? Det er meningsløst».

Risikoen for et terroranslag mot et kjøpesenter på landet blir verken større eller mindre med noen betongklosser utenfor hovedinngangen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags