Glem befolknings-veksten, Ås

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederÅs kommune skal vokse med over 10.000 innbyggere frem mot 2040, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Ås er den kommunen SSB mener skal vokse mest i hele landet. Det kommer ikke til å skje, med mindre Ås kommune har en betydelig opptrapping i boligplanleggingen. For allerede nå er man langt etter sine egne planer.

Ås er allerede en presskommune. Det er knapt boliger til salg – onsdag ettermiddag var det 19 boliger, både eneboliger og leiligheter, til salg i hele kommunen. Og ikke én boligtom. Eiendommene selges fort og de går ofte over takst. Å komme inn i boligmarkedet er vanskelig for unge i etableringsfasen. Nettopp derfor trenger Ås kommune og Ås sentrum prosjekter som Skanska og Ikeas boligsamarbeid, som tar sikte på å bygge rimelige boliger til unge og førstegangskjøpere. Det er forunderlig at kommunens politikere velger å vrake forslaget.

Ås kommune kan bli en vinner på østlandsområdet med god planlegging, men risikerer også å bli akterutseilt av andre kommuner som er flinkere

Martin Gray, ansvarlig redaktør i ØB

Ås kommune har lagt opp til en årlig vekst i befolkningen på 2,1 prosent, men takten i boligutbyggingen henger ikke med. Selv om man legger opp til eksponentiell vekst i boligbyggingen, der man de siste årene bygger mange flere boliger enn i de første, er man på etterskudd. Ifølge kommunens egen boligplan skulle det ha kommet 150 boliger på Dyster Eldor 2 i fjor, og like mange i år. Men der har ikke spaden rørt jorden ennå.

Vekst i innbyggertallet er fint. Det er den beste måten å sikre stabile skatteinntekter, som finansierer gode lokale tjenestetilbud. Men det krever en hel del arbeid, betydelig planlegging, og en vilje til å endre noe av det bestående for å skape fremtiden. Ås kommune kan bli en vinner på østlandsområdet med god planlegging, men kommunen risikerer også å bli akterutseilt av andre kommuner som er flinkere til å legge til rette for boligutbygging, og som har mer konsise utbyggingsplaner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags