Jernbanestreiken - grunn til undring!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

LeserbrevSom en engasjert samfunnsborger, er jeg bekymret over utviklingen i jernbanestreiken.

Streiken rammer titusenvis av arbeidspendlere på Østfoldbanen og deler av den øvrige lokaltrafikken rundt Oslo.

Årsaken til streiken er knyttet opp til forhold rundt kompetansekrav for lokførerene. Det er ikke uenighet mellom partene om at det skal settes kompetansekrav til utdanningen – det skulle bare mangle. Kompetansekrav stilles jo i alle yrker. Men i motsetninge til alle andre yrker, krever Lokomotivmannsforbundet at disse kompetansekravene skal innbakes i den nye tariffavtalen. Med andre ord kan et slikt punkt i tariffavtalen gi grunnlag for en framtidig streik, dersom NSB ønsker å justere kompetansekravene, og lokførerene er imot foreslåtte endringer.

LES OGSÅ: NSB om togstreiken: – Det gjør utrolig vondt

Lokomotivmannsforbundet viser til at den nye tariffavtalen mellom Flytoget og deres lokførere inneholder en slik klausul om streikerett. Men dette tilbakevises fra Flytoget. Flytoget hevder at tariffavtalene riktignok inneholder punkt om kompetansekrav, men det er ikke knyttet opp streikerett. Hvem har rett?

Dersom partene ikke makter å tolke avtalen, bør det kobles inn et uhildet organ som kan fortelle dem dette. Dessuten bør  almenheten få tilgang til avtalen mellom Flytoget og dets lokførerer. Da kan vi med selvsyn se hva som står i avtalen om dette omstridte punktet.

Det vil være et viktig bidrag i det som lederen av Lokomotivmannsforbundet kaller god folkeopplysning.
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags