«For MDG blir prosjektet dessverre bare et nytt problem for partiet»

Jan  B. M. Strømme stiller spørsmålstegn ved MDG-talsmann Rasmus Hanssons innlegg om vindkraft.

Jan B. M. Strømme stiller spørsmålstegn ved MDG-talsmann Rasmus Hanssons innlegg om vindkraft. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerFør jul i fjor hadde Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson et leserinnlegg hvor han snakket varmt om at Norge måtte satse på havvind. Hvis dette skulle la seg gjøre måtte imidlertid Staten subsidiere både utbyggingen og strømsalget.

Den 29. februar hadde Hansson et leserinnlegg under tittelen «Det vriene med vindkraft». Her viser han til den nylig inngåtte avtale om en gigantisk vindkraftutbygging på Fosen, Snillfjord og Hitra. Denne vindparken vil imidlertid ikke MDG ha. Prosjektet blir realisert som følge av at det er inngått en avtale mellom Norge og Sverige om utbygging av 28,4 TWh fornybar energi.

En ordning med «Grønne sertifikater» sørger for balanse i regnskapet ved at forbrukerne må betale merkostnaden, mens industrien er unntatt. En meget viktig effekt av Fosen vindpark, hvor 287 turbiner årlig skal produsere 3,4TWh elektrisitet, er blant annet at Hydro får tilgang på 75% av kraft produksjonen.

Denne elektrisiteten skal gå til Hydros nye smelteverk på Karmøy hvor energiforbruket per kilo produsert aluminium skal bli enda lavere enn dagens forbruk. Hydro kommer slik til å styrke sin teknologiske lederposisjon og den bærekraftige aluminiumproduksjonen blir ytterligere forbedret.

I motsetning til havvindsatsing er altså dette landbaserte prosjektet tilpasset eksisterende rammevilkår og det medvirker til optimalisering av industriprosjekter med tydelig norsk preferanse. Hydros prosjekt gir både verdiskaping og sysselsetting. For MDG blir prosjektet dessverre bare et nytt problem for partiet.

Det må nemlig nødvendigvis bygges veier for at det skal kunne bli bygget vindmøller. Når det bygges veier blir kystkultur og samisk reindrift skadelidende og viktige rovfugler blir forstyrret, mener MDG.

Begrepet sameksistens er visstnok ukjent. I stedet benytter MDG anledningen til å gå imot Fosen vindpark, som er en innertier i grønt-skifte blinken.

Hvilken lykke for MDG!

Alle landbaserte vindkraftprosjekter må stoppes fordi det skal ikke bygges veier til å transportere byggematerialer til bygging av vindparker. Men å kjøre SUV med fossildiesel, tilsatt regnskog-killer biodiesel, går helt fint uten veier! Så for MDG er det vel egentlig ikke noen problemer?

Hvis man ikke tilfeldigvis skulle bry seg om politiske meningsmålinger da!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags