Gå til sidens hovedinnhold

Nå starter forklaringsjobben for Wilkinson

SVs Nicholas Wilkinson

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

21. september hadde Nicholas Wilkinson fra SV et leserinnlegg med tittel «Nå starter jobben». I artikkelen nevnes blant annet Lofoten. At SV er imot petroleumsvirksomhet i Lofoten er ikke noe nytt. SV har alltid vært imot all petroleumsvirksomhet på norsk sokkel. Det SV derimot aldri har vært imot er å bruke fortjenesten fra petroleumsvirksomheten. Hadde Stortinget fulgt SVs politikk hadde ikke Norge i dag hatt 8500 milliarder kroner i et oljefond. De flere hundre tusen arbeidsplasser, som i sum har eksistert med basis i petroleumsvirksomheten fra 60-tallet og frem til i dag, hadde vi heller ikke fått med SVs politikk. Det ville i stedet ha vært en bedrøvelig tilstand de siste 50 årene. La oss se på et eksempel på hva forskjellen betyr. I 1984 gjorde Statoil et stort gassfunn i Barentshavet som ble til Snøhvit. Kort tid etter funnet var det en petroleumskonferanse i Hammerfest.

Alle, unntatt SV

Alle, unntatt SV, syntes funnet var gledelig. SVs budskap var at SV ville jobbe for at feltet aldri ble bygget ut! Hvordan jeg vet det? Fordi jeg var på konferansen. Manglende kommersielle muligheter gjorde at Snøhvit ikke kunne bygges ut før i 2002. I 2007 ble gassproduksjonen startet. Fellesforbundets Magasinet nr. 8 har en artikkel om hva petroleumsindustrien har betydd for Hammerfest.

På 80-tallet var Findus hjørnestensbedriften, men den har forsvunnet gradvis. I dag er det bare 42 arbeidsplasser igjen på land og 55 på sjøen. «Uten olje- og gassvirksomheten ville vi vært en solnedgangskommune», sier ordfører Alf E. Jakobsen. I stedet har Hammerfest fått nye arbeidsplasser og bedrifter og 1550 nye innbyggere. «Og så er det alle pengene som tilflyter det offentlige.

Kan Wilkinson vennligst forklare?

I en tid der kommuner over hele landet sliter økonomisk, har Hammerfest fått en solid påplussing på budsjettene fra Melkøya gjennom såkalt eiendomsskatt på verker og bruk», sier ordføreren. Artikkelen i Magasinet gir en god beskrivelse av den positive utviklingen som SV ikke ville at Hammerfest skulle få ta del i! Alle arbeidsplasser, all fortjeneste, all velferd – ALT som har basis i norsk petroleumsvirksomhet, har SV villet ta fra hele landet og hele befolkningen. Og det vil SV fortsatt, for i SVs handlingsprogram heter det: «Det viktigste vi må gjøre er å la olje og gass bli liggende». Det viktigste SV skal bedrive på Stortinget er altså å jobbe for å avvikle norsk petroleumsvirksomhet! Til erstatning vil SV at det skal bli «grønne jobber», eller som det står i leserinnlegget: «Vi må investere ressursene i fremtidens grønne jobber .....». Kan Wilkinson vennligst forklare hvilke ressurser som skal investeres? Hvor mye er det snakk om, og hva er en fremtidens grønne jobb? Hva gjør en ansatt som arbeider i en fremtids grønn jobb? Har vi noen grønne jobber i dag? Hvilke er de, hvis vi har noen? Når SVs jobb nå starter må vi få vite hvilke konsekvenser det har for oss.

Kommentarer til denne saken