Gå til sidens hovedinnhold

Fortvilte togreisende i Ås

Kollektivtrafikk

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er, og har vært lenge, stor misnøye med reisetilbudet med tog til og fra Ås. Spesielt denne vinteren kan forholdene uten videre kalles en skandale. Reisende med tog mellom Ski og Moss fortjener det betydelig bedre. Spesielt Ås, som er i en rivende utvikling. Derfor arrangerte ordfører Ola Nordal et folkemøte om temaet.

Han og den øvrige befolkningen på Ås, ønsket å få klar tale om forbedringer fra de innbudte talsmenn (det var bare menn) fra ulike avgreninger i jernbanesystemet. Det de fleste i møteforsamlingen var ute etter, var øyeblikkelige strakstiltak. Beklageligvis var det ingen rikspolitikere som hadde funnet bryet verdt å komme.

Det var en svært engasjert og talefør forsamling som uttrykte sin fortvilelse og frustrasjon, som forståelig er. Som forventet var det representantene fra NSB som fikk mest kjeft. Fra salen var mange forslag til nye løsninger som ble lagt frem, men beskjeden de fikk tilbake, er at virkeligheten er en annen enn det de måtte tro.

Mange tilhørere hadde naturlig nok vanskelig for å forstå og godta det de fikk høre. Man må vente helt til 2024 før det kunne være mulig å få til halvtimes-avganger. Det finnes i øyeblikket ingen quick fix-løsning. Dette var selvsagt en svært nedslående opplysning å få. Skuffelsen var til å ta å føle på etter møtets slutt.

Nå er det flere årsaker til at det skammelige dårlige reisetilbudet har blitt som det har blitt. I det store og hele bunner det i politiske prioriteringer på høyt nivå. Derfor er det liten vits å kjefte på andre enn de som sitter med det politiske ansvaret.

Reisende på hele Østfoldbanen har måttet venne seg til litt av hvert og har på sett og vis måttet finne seg til rette med det som er. Akershus nord og Akershus vest har fått det som de har villet for flere år siden. Akershus syd vil få Follobanen ferdig i 2021 (sannsynligvis).

I og med dette, så har politikere fra lokal- og fylkesplan i området, levd trolig i den villfarelse lenge, at da i 2021, vil alt ordne seg. Derfor har presset som kommer fra området nå kommet altfor sent. ALT som skal til for økt togfrekvens syd for Ski, vil mangle i 2021.

Som det også fremkom på møtet, så gjør ikke den nye jernbanereformen det lettere for de reisende, med de lovnader som kommer fra tid til annet fra ulikt hold. Samferdselsministeren lover nå ikke det han har sagt tidligere. Det blir anleggsutsettelser overalt. Han skylder på bagateller og at Ap-politikere feilinformerer. Reisende blir holdt for narr gang etter gang. Samferdselsdepartementet. sier en ting.

Jernbanedirektoratet sier noe annet. Og til slutt BaneNor med sitt. Ansvaret er pulverisert når det gjelder ansvar for langtidsplanlegging og bygging. Utrolig nok en villet politikk fra en regjering som folket har valgt.

Kommentarer til denne saken