Hvorfor er boligpriser det dobbelte av det de burde være?

Dyrt: Kostnaden for å kjøpe bolig har økt med seks ganger siden 1992, mens kostnaden for å bygge bare har doblet seg. KILDE: SSB

Dyrt: Kostnaden for å kjøpe bolig har økt med seks ganger siden 1992, mens kostnaden for å bygge bare har doblet seg. KILDE: SSB

Av
DEL

MeningerStore fortjenester for utbyggere på bekostning av dem som trenger et sted å bo. Det bidrar til økende ulikhet, mindre trivsel og færre barn. Fra 1992 til 2017 ble boligpriser i Norge 6,0 ganger så høye, mens kostnadene for bygging bare økte 2,2 ganger og lønninger 2,8. Ifølge informasjon fra Statistisk sentralbyrå.

Etter 1945 kom regler og offentlig styring for større likhet. Prisregulering og lys inn fra to sider i alle nye leiligheter. Ingen ny bolig større enn 100 kvadratmeter, slik at det ble flere boliger. Men stadig flere syntes det ble for liten frihet for den enkelte, derfor avregulering og frislepp av priser på boliger.

Reduserte boligpriser kan vi få med tiltak basert på mer viten om prisdannelse og mindre frihet for utbyggere til å holde det skjult. Et annet bidrag kan være 93 % marginalskatt slik at det blir mindre lønnsomt for spekulanter å tjene ekstremt mye. 93 % marginalskatt og mer styring av næringslivet ble innført i USA i 1930-årene, av Franklin D. Roosevelt. Han ble valgt til president av USA fire ganger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags