Vi trenger en sluttdato på norsk oljenæring

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevFortsetter vi i dagens tempo så vil kloden – i beste fall - være 4 grader varmere innen neste århundre. Fortsetter vi å basere verdiskapningen vår på å ødelegge jordens ressurser og å slippe ut klimagasser i dagens nivå vil vi føre kloden inn i en tilstand der klimaflyktninger rømmer fra sine hjem i et omfang det er vanskelig å forestille seg. Der den økonomiske ulikheten mellom folk skyter i været. Og der det blir stadig vanskeligere for flere mennesker å brødfø seg.

Det er bli ingen enkel jobb for verden omstille seg fra den retningen som de verste scenariene peker på at vi er på vei inn i. Heller ei blir det enkelt for Norge å omstille seg flere tiår etter at verden har gjort det, slik Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet legger opp til i klimapolitikken. Norske politikere har i flere tiår jobbet i internasjonale organer for at ”gass skal erstatte kull” og at Norge skal fortsette å selge forurensende energi til verdens land på bekostningen av fremtidige generasjoner. Norsk olje og gass som en stor del av verdens energimiks er likevel en politisk villet retning, ikke et premiss verden har satt.

Mens norske politikere kjemper for at Norge skal fortsette å forurense, går verden gjennom en omstilling som bør skremme vettet av partiene som mener at norsk olje og gass er en del av fremtidens løsninger. Bare i fjor ble det investert 240 milliarder dollar i fornybar energi. Det blir bygget ut mer fornybar enn fossil energi i verden og Frankrikes nye regjering vil til og med ha slutt på leting etter olje og gass, slik Miljøpartiet De Grønne krever i årets valg. Andre bedrifter og stater har for lengst har tatt sine første skritt inn i den store jobben det er å omstille verdens energimarkeder. Norge står likevel igjen alene på kanten av stupet mot historiens skraphaug.

Det er viktig å se lyst på utfordringene vi står overfor. Optimismen forutsetter likevel at partiene som ønsker seg annen retning enn oljepartiene også stiller ufravikelige krav til en ny regjering. ”Miljøpartiene” Venstre og SV har forhandlet bort en ordentlige klimapolitikk når muligheten for regjeringsmakt har bydd seg. Dette valget har de igjen tenkt til å la de store linjene i norsk oljepolitikk ligge for henholdsvis skole og barnetrygd. Miljøpartiet De Grønne er det eneste partiet som stiller et regjeringskrav om å ikke leter etter mer olje og gass. De Grønne gjenstår som det eneste troverdige alternativet for en ansvarlig klimapolitikk og en sluttdato for norsk oljenæring. 

Rauand Anwar Ismail

Leder i Akershus Grønn Ungdom

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags