ØBs redaksjonelle regnskap: – 2018 har vært veldig godt år for lokalavisen din. Det er det mange grunner til, sier ansvarlig redaktør Martin Gray.

FORNØYD: ØBs ansvarlige redaktør Martin Gray gleder seg over svært gode ØB-tall i 2018.

FORNØYD: ØBs ansvarlige redaktør Martin Gray gleder seg over svært gode ØB-tall i 2018.

Av
DEL

Meninger2018 har vært veldig godt år for lokalavisen din. Det er det mange grunner til.

ØB 110 år. I 2018 har vi markert avisens 110-årsjubileum. Det har vært viktig for oss å gi noe tilbake til lokalmiljøet i jubileumsåret – et lokalmiljø vi har levd hånd-i-hånd med siden starten. Et lokalmiljø som vi har fulgt gjennom oppturer og nedturer. Vi har arrangert sykkeltur gjennom den nye storkommunen, og pilegrimsmarsj fra middelalderkirken i Kråkstad, til Ski, med mange deltagere. Før jul bestemte de ansatte i avisen å avstå fra julegave, og heller gi pengene til et lokalt tiltak.

Digital vekst. Østlandets Blad når stadig flere, og det er flere og flere som leser oss. Det er utrolig motiverende for oss som lager innholdet til ØB.no og papiravisen hver dag. Det er journalistikken vi lever av, og det å oppleve at den virker relevant for enda flere, viser at de prioriteringene vi gjør er riktige.

Vi har i dag 1000 flere digitale abonnenter enn vi hadde på samme tid i fjor. Veksten er blant de høyeste i regionen Akershus og Østfold. Lokalavisene er i medvind, og mange opplever en vekst i 2018, men ØBs byks er spesielt høyt. Tilliten leserne gir oss er vi ydmyke overfor, og vi skal gjøre det vi kan for å svare til de forventningene leserne har til oss.

Økonomisk løft. Veien fra å tape en million kroner i måneden på driften i 2013 til årets økonomiske resultat, er lang. Og den har vært krevende. Det var et skrikende behov for å få kostnadsnivået til å stå i stil med inntektene, og ikke med hverdagen i festårene før. I likhet med de fleste andre aviser måtte ØB kutte kostnader, og kutte i bemanningen. Det var tøft, men det var nødvendig. Og de to siste årene har vi sett resultatene av å ta de riktige, men smertefulle grepene. I 2017 og 2018 har avisen et samlet økonomisk resultat på over 10 millioner kroner. Det er viktig at ØB går med overskudd, blant annet for å kunne finansiere den digitale utviklingen vi er nødt til, for å svare enda bedre til lesernes behov i fremtiden. Østlandets Blad eies av Amediastiftelsen, som er en selveiende stiftelse, og som sikrer et langsiktig eierskap av over 70 lokalaviser i hele Norge. Som stiftelse betyr det at det ikke betales utbytte til eierne, men det avisene tjener kan brukes til å utvikle tilbudet til leserne, og til å lage mer journalistikk.

ØB mottar ikke pressestøtte.

Journalistikken. I år har vi satset enda mer på å speile næringslivet i Follo. Det er et stoffområde vi har dekket for dårlig tidligere, men som er viktig. Hvert år etableres det 2000 nye bedrifter i Follo. Næringslivet i regionen gir arbeidsplasser til rundt regnet 50.000 personer i de syv Follo-kommunene. Et offensivt og voksende næringsliv er noe av det viktigste vi har, for å trekke nye folk til regionen.

Kreative gründere, offensive ledere og flinke ansatte fortjener oppmerksomhet, og det skal de få av lokalavisen. ØBs grunntone skal være positiv – vi heier på Follo, og det skal leserne våre kunne se. Det betyr ikke at vi er tannløse og diltende, for vi skal være kritisk til makten og hvordan den utøves, og hard i klypa når det trengs. Men i bunnen ligger et ønske hos oss om at folk i Follo skal lykkes, og at det skal gå bra med regionen.

I år har vi live-strømmet flere hendelser enn noen gang, og i 2019 blir det enda mer. Levende bilder er en stadig viktigere del av vår dekning av hendelser og møter. Det er viktig tillegg til den tradisjonelle tekst-og-bilde-dekningen avisene har stått for i snart 100 år. Vi har i et par år sendt fotballkamper direkte på ØB.no, og gjennom Amedia har vi rettighetene til stadig flere idrettsarrangementer, som eliteserievolleyball, basketball, svensk topphockey, og lokal fotball. Bare fra Norway Cup sendte vi 500 kamper direkte på ØB.no

I 2018 har vi publisert 211 debattinnlegg i papiravisen, og noen flere digitalt. Terskelen for å slippe til i lokalavisen med meninger skal være lav, og vi ønsker å stimulere til en aktiv lokal debatt. Dessverre er det for få lokale debattskribenter, og de mest aktive er godt voksne menn. I 2019 skal vi jobbe enda bedre for å få flere kvinner og flere unge til å bidra i spaltene. I et valgår tror vi det er økende interesse for å slippe til i lokalavisen.

Østlandets Blad er klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) to ganger i år. Ingen av sakene førte til fellelser for brudd på pressens etiske retningslinjer. Likevel er det gode læringspunkter for avisen i behandlingen og diskusjonene som utvalget har.

Økt bemanning. I 2018 har vi for første gang på mange år ansatt nye medarbeidere, og styrket redaksjonen med ny kompetanse. Det skal gi oss mer og bedre journalistikk, og sørge for at vi svarer enda bedre på lesernes forventninger til oss.

Vi gleder oss til 2019 – og ønsker deg et riktig godt nytt år!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags