Påsken for alle

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerPåsken er nydelig. Den minner om fjell, sol og påskekrim. Det er ingenting som er så norsk som påsken-quiz, ski og kvick-lunsj. Noen drar på fjellet, andre reiser til syden. Familier er i hverdagen spredd rundt i alle landets kanter – i påsken samles vi.

Men påsken er ikke nydelig for alle. Ski koster penger. Turutstyr koster penger. Sydenferie koster penger.

For mange er påsken bare den tiden som er nydelig for alle andre.

Fattige barn

Det lever 98 000 fattige barn i Norge. For foreldre føles det ydmykende å ikke klare å gi barna det aller beste. Ydmykelsen er ekstra sterk i påsken.

Tenk på hvor dyrt mange norske aktiviteter er. Et raskt søk på google viser at snowboard + utstyr koster rundt 3500 kroner, ofte mer. Utstyr for å stå på twin-tip koster gjerne 3000 kroner. En reise til syden, med hotellopphold og alt annet varierer selvfølgelig etter hvor du drar, men det er heller ikke billig.

Det er ikke penger alle kan bla opp på kommando. For foreldre gir det en følelse av ikke å strekke til. Av at andre barn har bedre muligheter enn det ditt barn har. Det er en følelse ingen foreldre eller barn fortjener å føle.

Alenemødre

Og nei, de aller fleste sitter ikke med følelsen fordi de er late, dårlig til å spare, ikke står opp tidlig nok på morgenen. Fellesnevneren for fattige i Norge er ikke latskap, fellesnevneren er ofte mor alene med barn. Alenemødre.

Det er heller ikke tilfeldig at det er fellesnevneren. Barnetrygden har nemlig stått stille i 21 år. Siden den gangen har absolutt alt i samfunnet blitt dyrere.

Politikk gjør folk fattige

Det er politikk som bestemmer at vi ikke har økt barnetrygden siden 1996. Det er politikk som bestemmer at barn er fattige, i styrtrike Norge. Det er politikk som bestemmer at barn må føle ydmykelse i påsken.

Norge er for rikt til at vi kan la 98 000 barn leve i fattigdom. Det er urettferdig, og vi har ingen unnskyldning for å la det fortsette.

Til og med i Follo har vi 1993 fattige barnefamilier. Det er 1993 for mange.

Både kortsiktig og langsiktig

Barnetrygden må økes for å gi alle barna like gode muligheter, og minske forskjellene i Norge. Men vi kan også gjøre noe raskt og enkelt for å sikre alle barn tilgang på godt utstyr til neste påske.

Om staten stiller opp med midler i et forpliktende samarbeid med det frivillige kan vi sikre gratis utlån av utstyr. Det gir flere en god påske, og sparer miljøet fordi vi kan dele på tingene. «Bua» gjør allerede en flott jobb, og vi trenger mer!

Absolutt alle barn fortjener å vokse opp med gode muligheter. 98 000 barn gjør ikke det i dag.

Det kan vi enkelt gjøre noe med, og det burde vi gjøre noe med. Helt enkelt fordi alle fortjener å føle at påsken er en nydelig tid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags