Krav om rettferdig pensjon

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I ØB 26. juni skriver Handel og kontor (HK) blant annet at pensjon er utsatt lønn. Derfor er det like naturlig å kreve likepensjon som likelønn. Det er prisverdig at HK og Fellesforbundet, med bistand fra FAFO, bestreber seg på å få «reparert alle hullene» innen opptjening av pensjon. Hva som er enda viktigere, og et akutt problem, er å få en rettferdig pensjon. Pensjonen vi har nå følger av Lov om folketrygd, som ble innført i 1967 etter Arbeiderpartiets initiativ.

Redningen er basert på et alderspensjonssystem som bygger på et pay-as-you-go-system (PAYG). Forenklet er dette systemet slik at dagens pensjoner betales fra dagens skatter. Bakgrunnen for valget av en slik modell var at det ble inngått en samfunnskontrakt mellom de som er i arbeid og de som er pensjonister. De som nå er pensjonister bidro med sin skatt til å betale pensjonen til «sine pensjonister» da de selv tidligere var yrkesaktive. De som nå er yrkesaktive bidrar med sin skatt til å betale pensjonen til de som nå er blitt pensjonister. Pensjonister skal med andre ord få sin rettmessige utsatte lønn (pensjon) når de blir pensjonister!

I mange år fungerte PAYG-systemet som planlagt. Pensjonistenes pensjoner ble årlig justert i takt med lønnsjusteringene til de yrkesaktive. Men i 2005 begynte Arbeiderpartiet og LO en prosess på bakrommet for å finne en måte å kutte statens pensjonsutgifter. Da forslaget til endringer ble lagt frem støttet alle i Stortinget, unntatt FrP, forslaget. Fra 2011 trådte den nye pensjonsordningen i kraft. Trikset for å oppnå kutt i pensjonskostnadene var at det ble innført en bestemmelse om indeksering.

I praksis betyr det at pensjonsoppgjøret hvert år reduseres med en prosentandel. Vips, så sparer staten utgifter til pensjon. Prosentsatsen man valgte var 0,75% og samfunnskontrakten fra 1967 ble enkelt og greit makulert. Pensjonistenes utsatte lønn (pensjon) har siden 2011 hvert år blitt verdiredusert med 0,75. I tillegg har pensjonsoppgjørene de tre siste årene gitt reallønnsnedgang.

I år ble oppgjøret for lønnsmottagerne, basert på frontfaget, 2,4% i lønnsøkning. Denne prosentsatsen ble for eksempel også anvendt for stortingsrepresentantene. De fikk pluss 2,4% på en årslønn på godt over kr 900.000. Prosentsatsen for pensjonistenes lønnsoppgjør ble 0,38%. Samt en realverdi pensjonsreduksjon.

27. juni lanserte Arbeiderpartiet at de nå vil innføre en endring. På sin nettside gikk LO ut og støttet Arbeiderpartiets forslag. Samme dag, på dagsnytt atten, informerte Arbeiderpartiet om at deres endringsforslag er at pensjonistene hvert år skal få halvparten så mye i lønnsøkning som de yrkesaktive får. Dette betyr at om de yrkesaktive får et godt oppgjør kommer pensjonistene til å få et enda dårligere oppgjør enn de nå får. Urettferdigheten forverres og sementeres.

Arbeiderpartiet hevdet imidlertid at forslaget var basert på at eksisterende ordning er urettferdig og at deres forslag vil gi en rettferdig pensjon. FrP var også til stede i dagsnytt atten og sto fast på hva de mente i 2011. Nemlig at bare et pensjonsoppgjør likt det som lønnsmottagerne får er rettferdig! Nå er det kanskje tid for over en million pensjonister å begynne å tenke på valget til høsten? Hva mener HK må gjøres med dette dramatiske pensjonssviket som nå har vart i syv år og som noen nå vil forverre ytterligere?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags