Det er for sent å starte rehabiliteringen ved løslatelse

Dersom målet er å bidra til mindre tilbakefall til kriminell virksomhet, må vi begynne mye tidligere enn ved løslatelsen, skriver Morten Ellingsen (Ap) i dette debattinnlegget.

Dersom målet er å bidra til mindre tilbakefall til kriminell virksomhet, må vi begynne mye tidligere enn ved løslatelsen, skriver Morten Ellingsen (Ap) i dette debattinnlegget.

Av
DEL

MeningerMonica Dervo-Lehn fra Fremskrittspartiet foreslår i ØB å opprette et eget fengselsteam til å følge opp kriminelle som skal tilbake til samfunnet. Det er helt i tråd med det Nordre Follo Arbeiderparti har i vårt program. Dette tror jeg lett vi kan bli enige om en bra løsning for i den nye kommunen.

Jobben må gjøres i fengsel

Men dersom målet er å bidra til mindre tilbakefall til kriminell virksomhet, må vi begynne mye tidligere enn ved løslatelsen. Den viktigste jobben for å unngå ny kriminalitet handler om den rehabiliteringsjobben som gjøres under selve fengselsoppholdet. Og da har Dervo-Lehn en jobb å gjøre med sine egne. Under Fremskrittspartiets justisministre har nemlig kvaliteten på kriminalomsorgen gått kraftig ned, og mange ansatte og innsatte fortviler.

Etter at den sosialdemokratiske fengselspolitikken i årevis hadde gitt gode resultater, var Norge viden kjent for en straff-ordning som hadde fokus på reell rehabilitering av de innsatte. Etter endt soning hadde de innsatte fått god oppfølging og veiledning, slik at de sto godt rustet til livet på utsiden når de var ferdig med straffen.

Hvert år kuttes det stadig mer

Dessverre er dette nå i ferd med å forvitre. Med den mørkeblå regjeringen virker fokuset å ha skiftet fra rehabilitering til hevn. I 2015 startet regjeringen en reform for å avbyråkratisere og effektivisere statlige virksomheter. Hvert år kuttes det stadig mer av budsjettene, med ostehøvel. Politikerne bryr seg ikke om hva som kuttes, så lenge det kuttes.

Kuttene fører til at bemanningen ved norske fengsler er mye dårligere, og de innsatte får mindre sosial kontakt, mer innlåsing og mindre rehabilitering. Vi snakker lange perioder i isolasjon på cellen. Det er ikke bra rehabilitering!

Kuttene rammer også domstolene

Vi får en hardere fengselshverdag og risikerer mer tilbakefallskriminalitet. Konsekvensen av de mørkeblå budsjettkuttene er farligere hverdag for innsatte, ansatte og på sikt samfunnet.

Så skryter regjeringen av at de har fått ned soningskøene. Husk da at de samme ostehøvel kuttene også rammer domstolene, som har blitt en trang flaskehals med lange køer og ventetider. Dermed skyldes mye av dette at folk bare må vente et annet tidspunkt i prosessen. Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen har sikkert spart noen kroner her og der, men den har store kostnader for kvaliteten.

Dersom regjeringen kan roe seg med disse ostehøvelkuttene, og Nordre Follo kan opprette et fengselsteam, så tror jeg vi kan ha tryggere tider i møte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags