Tonen i enkelte politiske miljø er preget av hersketeknikk og nedsnakking

VERN: Det er sikkert noen som vil kalle det feigt, jeg kaller det å verne om meg og mine, skriver Cecilie Dahl-Jørgensen Pind (H) om hvorfor hun ikke detar i den offentlige debatten.

VERN: Det er sikkert noen som vil kalle det feigt, jeg kaller det å verne om meg og mine, skriver Cecilie Dahl-Jørgensen Pind (H) om hvorfor hun ikke detar i den offentlige debatten.

Av

Den dårlige tonen i ordskiftet gjør at Cecilie Dahl-Jørgensen Pind (H) skyr debatten.

DEL

LeserbrevKjære medpolitikere i lokalpolitikken og andre engasjerte!

Jeg er oppvokst i Ski, bor og jobber i Ski, og er lokalpolitiker for Høyre på fritiden. Jeg er fast representant i kommunestyret og i plan- og byggeutvalget. Til høsten er jeg ferdig med min første periode i lokalpolitikken. I disse 3–4 årene som lokalpolitiker, har jeg tatt et bevisst valg når det gjelder deltagelse i debatter på eksempelvis Facebook eller i lokalpressen. Jeg deltar ikke. Jeg har bevisst valgt å holde en lav profil fordi jeg ikke ønsker å utsette meg for negative uttalelser i kommentarfeltet eller på nettet. Det er sikkert noen som vil kalle det feigt, jeg kaller det å verne om meg og mine. Noen vil sikkert også si at er man med på politikerleken, må man smake steken.

Jeg sier nei takk og nekter å akseptere så dårlig «tone of voice» som vi ser i dagens debatter.

De aller fleste lokalpolitikere bruker mye av fritiden sin og engasjerer seg i jobben for en bedre kommune for innbyggerne. De ulike partiene mener selvsagt at det er forskjellige veier som leder til en bedre kommune, men felles er at de aller fleste søker å finne gode løsninger for sin kommune og dens innbyggere.

Det er ikke slik at partilederne blir nedringt av innbyggere som ønsker å delta aktivt i politikken og jeg mener vi må ta vare på dem som faktisk ønsker å gjøre en forskjell, slik at flere ønsker å delta. Og vi politikere må ta vare på hverandre, uavhengig av politisk ståsted. Slik er det ikke i kommunen vår i dag. Tonen i enkelte politiske miljø er preget av hersketeknikk og nedsnakking. Når ikke politikerne klarer å vise respekt for sine medpolitikere, blir det verken god politikk eller gode løsninger. Tvert om fører det til politikerforakt og ikke minst velger mange å trekke seg fra politikken på grunn av hets og negativitet. Både fra såkalte nettroll, men også fra andre politikere. Vi politikere må gå foran som gode eksempler og ikke henge oss på denne negative trenden.

Fremsnakking har blitt løftet frem som et godt verktøy for å få et bedre klima i den offentlige debatten. Men skal fremsnakk bare brukes dersom man har like meninger eller danser den samme dansen? Utviklingen i vårt politiske nærmiljø synes dessverre å gå den veien. Valgkampen har definitivt begynt og det yndes å nedsnakke andre politiske partier og politikere både i pressen og i sosiale medier. Dette gjør at jeg i ikke gleder meg til valgkamp. Jeg synes tonen lokalpolitikken vår i svært stor grad er negativ og ofte avsporet. Hva om vi snakker om politikken vår og hvilke løsninger vi ønsker for Nordre Follo? Jeg antar at det er mer interessant for innbyggerne våre, enn skittkasting-innlegg i mediene. Om politikken kan vi gjerne være uenige, men det er faktisk mulig å være uenig på en vennlig og respektfull måte.

Jeg mener at også mediene spiller en viktig rolle for å sørge for et godt debattklima. Selvsagt skal man ikke drive sensur, men det er det fullt mulig å gå inn for å løfte opp innlegg som er positive, saklige og gode, og flytte ned de som bidrar til å skape dårlig debatt.

Det tas stadig opp i mediene at klimaet i dagens debatter er svært dårlig og at mange mangler «filter» eller god gammeldags folkeskikk. Flere medier har valgt å stenge kommentarfeltene fordi de ikke lenger fungerer etter sin hensikt, men heller nærmest som en søppelkasse for frustrerte lesere og meningsytrere. Dette er en alvorlig utvikling. Nettet er en av de viktigste arenaene for debatt i Norge. At folk trekker seg vekk fra dette gir oss en dårligere debatt og er et demokratisk problem.

Er det slik vi ønsker at valgkampen skal være? Jeg ønsker meg en valgkamp preget av gode og respektfulle politiske debatter, der temaet faktisk er politikk og ikke en konkurranse i nedsnakking. La oss nå da i de neste månedene fokusere på sakene vi mener er viktige for kommunen vår og ikke bruke masse spalteplass på å nedsnakke de som har en annen mening enn en selv. På den måten kan det hende at flere ønsker å delta i den offentlige debatten.

God og respektfull valgkamp ønskes til alle i lokalpolitikken!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags