Gå til sidens hovedinnhold

Rettshjelp-aksjoner over hele landet denne uka

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som mange sikkert har fått med seg, aksjonerer Advokatforeningen denne uka for rettssikkerheten til de som er avhengige av fri rettshjelp.

En del tror dette er en lønnskamp for advokater som vil ha mer inntekt, men det er feil. I virkeligheten er det nå en stor andel av landets advokater som ikke tar saker om fri rettshjelp i det hele tatt, i andre tilfeller er dette saker som tas når man ikke har annet å gjøre, eller settes til de mindre erfarne, og gjerne yngre advokatene. Dersom det nå ikke gjøres noe med satsene for bistanden, kommer dette til å forverre seg, slik at det blir enda vanskeligere for menneskene som trenger fri rettshjelp og derigjennom et nødvendig minimum av rettshjelp.

Undertegnede bistår mange som for eksempel har mistet jobb, bolig eller ektefelle/samboer, er kommet i tvist om barna med barnevernet eller tidligere samboer, eller har fått personskade eller trenger hjelp med voldsoffererstatning eller er nektet trygd. I de aller fleste sakene jeg bistår, har klienten stor nytte av advokatbistanden, og de ville hatt det svært vanskelig uten.

I tillegg til dårlig økonomi, (som er en forutsetning for fri rettshjelp), har mange av klientene tilleggsutfordringer som sviktende helse, dårlig språkforståelse, lese- og skrivevansker, dårlige boforhold, mangler kanskje internett og epost, dokumenter er blitt borte. Dette gjør klientgruppen langt mer krevende enn for advokater som bare bistår næringsdrivende, og til timepriser som gjerne ligger 3 ganger høyere.

For de advokatene som fortsatt bistår under ordningen med fri rettshjelp, er det nå slik at de ved å droppe fri rettshjelpsakene kan spare seg for mye arbeid, og det vil innebære lite tapte inntekter. Dét vil være direkte til skade for de som opplagt har behov for hjelpen. Spørsmålet er imidlertid om det er et slikt samfunn vi vil ha, hvor det er de som har best råd som vinner frem, mens de som ikke har økonomi, ikke har noen reell mulighet til å få det de har krav på.

Min klare oppfordring er derfor: Støtt advokatenes rettshjelpaksjon!

Med vennlig hilsen

Morten Bryn

Advokatene Falkanger, Wiik, Bryn & Høyte, Seiersten Sentrum, Postboks 331, 1441 Drøbak –Mobiltlf. 45 03 27 48, fasttelefon 64907050,Fax 64907055, www.advokat-falkanger.no

Kommentarer til denne saken