Oljefondet må være et verktøy for det gode

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevPanama-papirene har nappet bort forhenget og blottlagt lyssky og snuskete aktivitet verden over. Banksjefer, politikere og kjendiser med urent mel i posen har havnet under lupen.

Islands statsminister måtte gå. Storbritannias statsminister mister troverdighet. Her hjemme får DNB gjennomgå. Plutselig er hele Stortinget veldig opptatt av å slå ned på skatteparadisene. Men hva med vårt eget Oljefond? Statens Pensjonsfond Utland har mer enn 120 milliarder kroner i skatteparadiser. Dermed er du og jeg med på å holde liv i de udemokratiske strukturene som lar eiere av selskaper være ukjente og lar store pengesummer forsvinne fra statsbudsjettene som skulle ha gått til folkets velferdstjenester.

Skatteparadiser eksisterer fordi land som Norge er med på å bruke dem. Og det er villet politikk. Slik går det når jaget etter profitt trumfer hensynet til etikk.

Grønn Ungdom og Miljøpartiet De Grønne mener Oljefondet er mer enn en sparegris - det må bli et verktøy for å gjøre godt i verden. Oljefondet må ut av skatteparadiser og selskaper som er registrert i skatteparadiser, samt investeres i mer fornybar energi og trekkes ut av fossile selskaper.

“Men da risikerer vi redusert fortjeneste,” sier noen. Men vi er en gjeng hyklere, hvis vi tjener penger i utlandet på aktivitet vi fordømmer her hjemme. Det er ikke nok å IKKE være en versting. Oljefondet må brukes til å investere i selskaper som gjør verden bedre.

Vi skal ikke investere i hemmelighold, ulikhet, korrupsjon og klimakrise. Vi skal investere i det som bidrar til et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse!
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags