Ski-raet og historien

Middelalderkirken ligger på toppen av Ski-raet. Den ble bygget ca. 1150, på et hedensk kultsted, "Skeidet". Langs raet gikk ferdselen i tusenvis av år.

Middelalderkirken ligger på toppen av Ski-raet. Den ble bygget ca. 1150, på et hedensk kultsted, "Skeidet". Langs raet gikk ferdselen i tusenvis av år. Foto:

Av
DEL

LeserbrevI Ski bygges det blokker, mange vil bo i Ski og de vil bo i blokker. Ikke noe galt i det. Men må det bygges blokker overalt? Ski sentrum er et «knutepunkt», det skal fortettes og vokse. Ingen trebygninger tåles, området blir historieløst. Men rett utenfor sentrum ligger kjernen til Skis historie.

På «Ski-raet» etablerte de første jordbrukere seg for 6000 år siden. Denne moreneryggen som består av sand- og grus ble dannet under istiden for mer enn 10 000 år siden. Den var også velegnet som ferdselsveg. Menneskene i jernalderen markerte den ved gravhauger som ligger på rekke og rad fra Holen vest for jernbaneskjæringen østover forbi gårdene Ski og Oppsand. Den viktigste samlingsplassen var «skeidet» med hestekamper og idrettsleiker, som har gitt navn til gården Ski og den «gamle» Ski kommune og motiv for kommunevåpenet. En sosial arena som ble transformert til et kristent kirkested i middelalderen. Kirken står fortsatt. Da jernbanen ble etablert på slutten av 1800-tallet ble det bygget villaer langs den gamle ferdselsveien, «Kirkeveien».

Dette landskapet er i faresonen. Også her planlegges det å rive hus og bygge blokker. Terrasseblokker på 3-6 etasjer skal gi et lekent uttrykk…og fremheve kulturlandskapet. En av gravhaugene vil bli bygget inn, ifølge de foreløpige planene. Det er ingen forståelse for helheten i dette landskapet, at alle elementene må sees i sammenheng. Gravhaugen er del av den eldgamle ferdselsveien til «Skeidet» og til Kirken. Blokkene vil ødelegge den markerte Ra-profilen.

Kommuneplanen har gode intensjoner: kulturminner og kulturlandskap som viser kommunens historie, særpreg, mangfold og identitet skal bevares. Det legges særlig vekt på ra-ryggene med Skis og Kråkstads middelalderkirker. Disse landskapene er av nasjonal/regional verdi. Vil det nye kommunestyret følge opp de gode intensjoner?

Rivningsiveren har lang tradisjon. Bare høylytte protester har gitt vern til mange verdifulle bygg og landskaper, i siste liten. Ingen angret på det som ble bevart, mange angrer nok på det som ble revet.

Lillian Gustafson, medlem Ski historielag, Ski

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags