Et dødt sentrum er ikke senterets feil

Det er ikke Ski storsenter som har tatt drepen på gågaten i Ski, mener ansvarlig redaktør Martin Gray i Østlandets Blad.

Det er ikke Ski storsenter som har tatt drepen på gågaten i Ski, mener ansvarlig redaktør Martin Gray i Østlandets Blad. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hadde man ikke bygget storsenteret i 1995, hadde Ski hatt en betydelig handelslekkasje til Ås og andre steder, skriver ansvarlig redaktør Martin Gray i denne lederen.

DEL

LederSamtidig som arkitekter er engasjert for å komme med forslag til hvordan Nedre torg skal se ut i fremtiden, går debatten (igjen) om Ski sentrum. For som bildene skibeboer Hilde Solheim tok en lørdag i januar så tydelig viser: Det er dødt og livløst i hjertet av Ski.

Ski sentrum engasjerer. Vi er opptatt av å ha et levende nærmiljø, møteplasser i sentrum, og butikker vi kan handle i. Her er innbyggerne i Ski enige. Så kommer det jevnlig forslag om å bygge tak over gågata – og gi sentrum tilbake til bilene. For Ski storsenter har gratis parkering, og det er tross alt senterets feil at det er dødt i sentrum. Eller?

Det er på tide å gravlegge Ski storsenter og Olav Thon som den store syndebukken her. Det er 23 år siden senteret åpnet, som et svar på byggingen av Vinterbrosenteret. Og la det være klart: Hadde man ikke bygget storsenteret i 1995, hadde Ski hatt en betydelig handelslekkasje til Ås og andre steder. Noen tusen ansatte hadde ikke hatt arbeidsplassen sin i Ski. Vi hadde ikke hatt en kino med åtte saler. Eller et hotell.

Vi må ikke bli så historieløse at vi glemmer utgangspunktet for etableringen av senteret, og alt det den har betydd for å gjøre Ski til det Ski er i dag. Vi kan gjerne være frustrert over at det skjer for lite i sentrum, men det er ikke senterets feil. For hva har egentlig skjedd på utsiden av senteret siden 1995? Ikke omfattende butikkdød, som man får inntrykk av, men heller ingen form for fornying. I over 20 har de næringsdrivende i sentrum snakket om gjøre et felles løft, men ingenting har skjedd. Noe så enkelt som felles – og godt kjente – åpningstider for butikkene i sentrum, har vi ikke klart å få til.

Og hvor er gårdeierne med visjoner for sentrum, de som kan legge til rette for gode handelsopplevelser, og som kan ta ansvar også utenfor egeneide kvadratmetere?

Tilbudet må være der for at folk skal bruke det. Det skjer ikke i motsatt rekkefølge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags