Gå til sidens hovedinnhold

Dropp gigantprosjektet i Kirkeveien

Artikkelen er over 3 år gammel

Byplanleggingen i Ski gir noen merkelige utslag, skriver ØB-redaktør Martin Gray.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Oppgraderingen av Kirkeveien i Ski er et prosjekt som for lengst har sporet av. Nå bør det revurderes.

Utvikling av Ski sentrum til en fremtidsrettet regionby der gående, syklende, handlende og boende er satt i sentrum, er trolig det viktigste prosjektet i Follo de nærmeste årene. Sentrum må gjøres tilgjengelig, forretningsbygg med massive eller tildekte fasader må åpnes opp. De som beveger seg rundt i Ski må føle seg velkommen inn i byggene, og ville oppholde seg på fellesplassene. Gater og torg må utformes slik at vi vil oppholde oss der.

Det er de myke trafikantene som skal stå i sentrum. Bilens rolle som det viktigste transportmiddelet i hverdagen, skal tones ned. En kombinasjon av pisk og gulrot skal stimulere overgangen. Og i byplanleggingen er det gående, syklende og kollektivtrafikk som skal prioriteres. Det er fornuftig. Det er fremtidsrettet. Men det gir noen merkelige utslag.

Oppgraderingen av Kirkeveien er det tydeligste eksempelet på offentlig planlegging som sporer helt av, når intensjoner og ambisjoner mister fotfeste i virkeligheten. En 26 meter bred boulevard, med kollektivfelt, og plass til gående på begge sider, må ha en tilhørighet. Nå ligger det som et isolert veiprosjekt som raserer tradisjonsrike sentrumseiendommer, og frustrerer beboere, som ikke vet om de kan bli boende eller ikke. Og det for en veistubb på et par hundre meter, som starter i ingenting, og slutter i ingenting. Trafikken sluses videre på sentrumsnære veier med normal kapasitet. Den trafikkmessige gevinsten er minimal. Bussene og bilene møter uansett et trafikklys i bunnen av bakken.

Gigantprosjektet som ingen nå tar ansvar for er blitt så stort, bør stoppes nå. Det bør tenkes nytt. De myke trafikantene bør sluses gjennom et bilfritt sentrum. Og eiendommene i Kirkeveien bør bestå.

Les også

Kommunen har ikke mer å gi i Kirkeveien

 

Kommentarer til denne saken