La ungdommen streike!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mens ungdommen ønsker å vise sin støtte for en bedre verden, er vi mest opptatt å straffe dem for engasjementet. Vi sier gjerne at det er hyggelig at de vil engasjere seg, men på skolen blir deltakelsen i alt for mange tilfeller omsatt til ugyldig fravær.

Vi burde juble

Vi er bekymret for demokratiet vårt. Netthetsen øker og skremmer folk unna samfunnsdebatten, mens valgdeltakelsen går nedover. Antallet som lar bloggere og influencere styre hva som er viktigst øker, mens antall medlemmer av politiske partier går stadig nedover.

For min del mener jeg at samfunnet burde støtte oppunder alt som fører til økt politisk engasjement i samfunnet. Demokratiet står sterkere når alle deltar.

Engasjement gir kunnskapstørst

Særlig politikerne burde juble over at flere engasjerer seg. Men dessverre ser vi mange eksempler på voksne «ansvarlige» politikere som gjør det stikk motsatte. De latterliggjør og snakker ned. Vi kaller dem hysterisk ungdom. Ikke greit.

Særlig skoleverket burde se positivt på elever som engasjerer seg i samfunnet. Ekte og selvopplevde demokratiopplevelser er vel så viktig for engasjementet som den teoretiske pensumopplevelsen. Skolene burde juble for alle elever ønsker å oppleve demokratiet i praksis. Det er jo dette som skaper økt iver og økt kunnskapstørst.

Den gangen jeg vant over presidenten i Frankrike

For meg var det Jacques Chirac som startet mitt politiske engasjement. Da jeg var 15 år lanserte han sine planer om å fortsette atomprøvesprengningene på Moruroa. Rein galskap! Provosert og skråsikker lagde jeg mine egne plakater på windows 95-maskinen min, med den nyanserte teksten «Jacques Chirac – Tou es fou» på.

Vi samlet oss på gater og Torgalmenninger over hele verden og protesterte høylytt. Engasjementet hjalp, og jeg vant. Jacques Chirac skrinla planene sine. Etter dette leste jeg samfunnsfagsbøkene med et helt nytt engasjement.

Det verste som kan skje

Jeg husker strengt tatt ikke om jeg fikk fravær eller ikke. Dette var jo før Høyre skrudde fraværsreglementet for videregående elever så tett at et par runder med buss-for-tog-forsinkelser kan gjøre at du mister karakteren i et fag, så det var kanskje ikke så nøye. Nå kan demokratisk engasjement få store konsekvenser.

La ungdommen streike i fred, sier nå jeg!

I verste fall kan det føre til at vi alle lærer noe - og at vi endrer verden til det bedre!

Morten Ellingsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags