Streiken dreier seg ikke om lønn

Hans-Christian Myklestul, Fastlege og Styremedlem i Akershus Legeforening

Hans-Christian Myklestul, Fastlege og Styremedlem i Akershus Legeforening Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Fra mandag av kan leger på legevakt bli tatt ut i streik. Legestreiken kommer som følge av uholdbar arbeidsmengde. Streiken dreier seg ikke om lønn. Det handler om din rett som pasient til å møte en uthvilt lege på fastlegekontoret og legevakt.

Arbeidsmiljøloven er unntatt. Alle har rett til øyeblikkelig hjelp ved akutt sykdom og skade. Kommunene har en plikt til å tilby legevakt. KS og legeforeningen har vært enige om dispensasjon fra arbeidsmiljøloven for fastleger. Dette har vært nødvendig for å ha nok fastleger til å bemanne legevakt. I takt med at presset på fastlegeordningen har økt, har dette ført til en uholdbar situasjon. Arbeidsbelastning for fastleger som har legevakt er 68,3 timer i uka i snitt. 10 % av fastlegene jobber 100 timers arbeidsuke. Hver uke. Hele året.

Kritisk kommunal beredskap. Legevakt er kritisk akuttmedisinsk beredskap i kommunene. En av seks må innom legevakt for akutt sykdom eller skade i løpet av året. Stort sett er det snakk om enkle infeksjoner, forstuinger eller mindre skader. Alvorlige sykdommer som hjerteinfarkt og hjernehinnebetennelser, eller bilulykker, kommer også. Legevakter er bemannet av fastleger. Hadde du takket ja, om jobben innebærer 100 timers arbeidsuker. Hvor en krevende vurdering i snøstorm nattestid kan føre til store smerter og død. KS ønsker at fastlegene takker ja.

Framtiden til fastlegeordningens. Legevakt er en av grunnene til at fastlegeordningen er truet. Fastleger har i dag plikt til å jobbe på legevakt. Legevakt kommer i tillegg til full uke som fastlege. KS ønsker fortsatt å styre fastleger og legevakt slik det passer kommunene, sier Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i KS. Regjeringen kom med en handlingsplan for fastlegeordningen i vår. Organisering av legevakt er et av punktene som skal vurderes. Det er helt klart at legevakt må tilpasses til dagens utfordringer. Men fram til dette er på plass, må KS ta ansvar for legevakt. Ikke drive rovdrift på fastlegene.

Legevakt SOS. Det er stor fare for at det blir streik på legevakt etter bruddet i forhandlingene mellom KS og legeforeningen. Pasienter vil oppleve lengre ventetid på legevakt ved mild og moderat sykdom eller skade. Kunne KS unngått streik? Ja! Det hadde vært mulig. Fastlegene tilbød mulighet for maksimalt pålagt legevakt var 7 timer aktiv vakt eller 28 timer beredskapsvakt. Hver uke. Kommunene kan selvfølgelig avtale mer arbeid for leger som ønsker dette.

Vern av arbeidstid, noen fordeler? Et større vern av arbeidstiden for fastleger tjener samfunnet på. Pasienter vil møte våkne og motiverte leger. Både på fastlegekontoret òg på legevakt. Kommunene vil oppleve en stabilisering av fastlegeordningen. Samfunnet vil få lavere helseutgifter gjennom redusert dødelighet og bedret etterlevelse av behandling. Men dette ønsker ikke KS. Da blir det streik.

Hans-Christian Myklestul, Fastlege og Styremedlem Akershus Legeforening, Lillestrøm

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken