Gi barna en sjanse

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Barnetrygden har stått stille i 20 år. Det er altfor lenge.

Den har stått stille siden 1996. Det var en annen verden. Datamaskinene var store som berg, hårfrisyrene er et tragisk, og heldigvis tilbakelagt, kapittel i Norgeshistorien og Facebook fantes ikke. Glem IS og terrorangrep, i 1996 hadde vi så vidt hørt om Osama Bin 

De fattige blir fattigere

Mens barnetrygden har stått stille siden 1996 har prisene økt med 47 %. I tillegg tror jeg alle småbarnsforeldre kjenner at samfunnet har endret seg. Barn skal ha ørten forskjellige fritidsaktiviteter, moteriktige klær og sydenferier. Og alt skal vi ta bilde av og legge ut på Facebook. Det er dyrt å være mamma og pappa!

Siden 1996 har også boligprisene steget med 309 %. I snitt. Siden økningen er desidert størst i storbyene og for oss som bor rundt Oslo, er det nettopp her småbarnsfamiliene skvises lengre ut. Enten bruker du mer penger på bolig, eller så bruker du veldig mye mer penger på bil og kollektivtrafikk.

I 1996 kunne barnetrygden sikre barnefamilienes økonomi så barna hadde bedre muligheter for en trygg oppvekst. I 2016 lever rundt 2850 barn i fattige familier i Follo. Det er 92 000 fattige barn i Norge og det stiger.

Fattig i 2016

Hva vil det si å være fattig i Norge? Det er å være utestengt.

Det er å ikke kunne dra i bursdagsselskapet til vennen din, fordi foreldrene dine ikke orker spørsmålene og skammen når du ikke har noen gave å gi bort. Det er å ikke kunne spille på fotballaget fordi foreldrene dine ikke har råd til utstyr. Det er å ikke tørre å invitere med deg venner hjem fordi du skammer deg over hvor lite dere har.

Les flere saker om barn og unge:

Det betyr å alltid ha dårligere sportsutstyr, dårligere klær, dårligere ferier, dårligere hus, dårligere pc, dårligere mobiltelefon – pakken er dårligere selvtillit.

Barnefattigdommen fratar barn muligheten til å delta på lik linje med andre. Vi kan ikke godta at det er slik. Norge begår et svik mot hvert eneste av disse barna. 2850 barn hos oss som lever i fattige familier som får stadig dårligere råd.

Løft barna

Det viktigste tiltaket mot fattigdom er å få folk i jobb. Men det mest treffsikre og effektive tiltaket mot barnefattigdom – den fattigdommen som kanskje setter dypest spor i samfunnet – er å øke barnetrygden.

Fordelingsutvalget viste at øking av barnetrygden er det beste tiltaket mot fattigdom vi har. Derfor er det rart at den har stått stille så lenge.

Barnetrygden er bedre enn de fleste andre trygder vi har. Den er for det første ikke behovsprøvd, som betyr at du beholder den selv om du jobber. Der andre trygder kan kuttes eller fjernes om du jobber mer, beholder du barnetrygden. Dermed er det ingen grunn til å stå utenfor jobb for å beholde barnetrygden – du får den uansett. Det gjør at vi holder flere i arbeid.

For det andre er barnetrygden en universell ordning. Den er enkel og ubyråkratisk. Fordi alle får det samme trenger vi ikke ansette hundrevis av byråkrater til å administrere den. I stedet kan pengene gå rett til barnefamiliene.

For det tredje er barnetrygden målrettet og effektiv. Ifølge SSB vil det umiddelbart løfte 13 000 barn ut av fattigdom hvis vi øker barnetrygden fra 970 kroner i måneden, til 1468 kroner i måneden. Det finnes ingen andre tiltak som kan hjelpe så mange så raskt.

Å øke barnetrygden koster bare en brøkdel av skattekuttene Høyre og FrP har gitt til Norges rikeste. Jeg synes vi heller skal bruke pengene på barna og framtiden enn på gamle milliardærer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken