Til alle beboere på Vardåsen: Rusboligene kommer, enten dere vil det eller ikke

Av

Til alle beboere på Vardåsen: Dette kommer til å komme, enten dere vil eller ikke. Det er høyst menneskelig å bli truffet av NIMBY-syndromet, men vær forberedt på kritikk fra de som bor i trygg avstand fra Vardåsen.

DEL

LeserbrevI 2002–2003 kjempet jeg en innbitt kamp mot rusboliger i mitt nærområde. Ikke nok med at klientene var rusmisbrukere, men de hadde en dobbeltdiagnose med psykiatri i tillegg.

Dette er de aller farligste, uttrykte daværende politimester på et informasjonsmøte i Rådhusteatret. Han viste til to nylige episoder der en mann med denne diagnosen drepte en tilfeldig passasjer med kniv på 17-trikken i Oslo. Det andre offeret var en taxisjåfør i Bærum. Drept med kniv i drosjen, da han kjørte en mann med denne diagnosen. Begge fikk lavere straff enn det Odd Nerdrum fikk da han solgte bildene sine og ikke oppga alle beløp til staten.

Det må opprettes et nødnummer som dere kan ringe den dagen det hopper en gærning inn i hagen deres, fastslo sjeflegen på Folloklinikken på det samme møtet. Rusboligene som allerede var vedtatt opprettet på Kjeppestad gård, 2 kilometer øst for Ski sentrum, skulle altså ikke komme dit likevel

De skulle komme til oss. Rett over veien for mitt hus. 25 meter unna.

En lang kamp mot kommunen

Da inntraff fenomenet NIMBY hos meg, og alle naboer i området. Not In My Backyard. Vi hadde selvsagt forståelse for at disse skjebnene måtte ha et sted å bo, men ikke her hos oss. Det ble en lang kamp mot Ski kommune, med et ukjent antall avisinnlegg i ØB. Det var på den tiden man leverte leserinnlegg på papir i postkassa til ØB.

Jeg brukte selv kraftig retorikk mot ansvarlige i Ski kommune og daværende ordfører som hadde hovedansvaret for at dette skjedde. Det første vedtaket skulle endres da Ap kom til makta i kommunen. Den verste hestehandelen og den sletteste saksbehandlingen jeg har sett, uttalte noen lokalpolitikere.

Skal du gå fra Ski sentrum til Kjeppestad, så er det kortest å gå Idrettsveien og over Drømtorp. Problemet var at den nye ordføreren bodde i Idrettsveien. Vi hadde altså tapt på forhånd. Mine leserinnlegg i ØB fikk ikke stå uimotsagt. En rekke personer kastet seg på kritikken av meg og mine holdninger. Selv daværende rådmann kalte meg for aksjonist. Jeg var umenneskelig, og hadde et mindreverdig menneskesyn. Selv ØBs journalist tok kritikernes parti, noe jeg senere klaget inn for PFU. Klagen ble aldri besvart.

Jeg ble til og med innkalt til møte med ordføreren for å diskutere mine innlegg i ØB. Det er ganske spesielt! Jeg skulle altså sensureres! Jeg avslo innkallingen, og ba om spørsmål skriftlig, dersom det var noe hun lurte på. Det fikk jeg aldri. Det som var påfallende var at alle kritikerne bodde i trygg avstand fra Finstad. Det var særlig en aktiv bidragsyter med leserinnlegg bosatt på Vardåsen. En like aktiv kritiker bodde på Siggerud. De andre var stort sett spredt i kommunen, som Folloveien og Hebekk.

Jon Petter Andersen

Innlegg fra Ås

Selv fra Ås kom det leserinnlegg som korsfestet meg og min kamp mot rusboliger. Men nå skjer dette i andre deler av kommunen, og DA er det plutselig helt akseptert å være motstander. Da kommer alle de kjente argumentene med barnehager, nærmiljø, skolevei, trygghet for barna osv.

NÅ er dette plutselig ikke forbundet med mindreverdig menneskesyn eller generell umenneskelighet. Rart med det nå r det skjer i egen bakgård, ikke sant? Da inntreffer NIMBY. Det er «de andre» som er umenneskelige når de protesterer. Ikke vi. Disse menneskene kan få boliger hvor som helst, bare ikke her. Tenk det.

Jeg leser i dagens ØB om rusboligene som er planlagt på Vardåsen. Det er bare en ting som er helt sikkert i denne saken: Når Ski kommune har bestemt seg for dette, så blir dette gjennomført. Når det skrives «med mulighet for utvidelse til 16» så kan jeg garantere at det er 16 det blir. Ikke 8.

Bemanningen som Ski kommune nå skryter av, vil sikkert være god i starten, men så kommer nedbemanningene. Helt ned til det uforsvarlige. Bare vent og se. Det ligger mange artikler i arkivet til ØB om Ski kommunes nedbemanninger på Finstad. Dette har vært til bekymring for både brukere og naboer. Det toppet seg på vårparten i 2018, og det finnes nok av artikler i ØB om dette også.

Så til alle beboere på Vardåsen: Dette kommer til å komme, enten dere vil eller ikke. Det er høyst menneskelig å bli truffet av NIMB syndromet, men vær forberedt på kritikk fra dem som bor i trygg avstand fra Vardåsen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags