Syklist (16): «Kjære bilister, hvorfor oppfører dere dere slik?»

Du har tid til å vente, skriver Elise Ek Haug.

Du har tid til å vente, skriver Elise Ek Haug. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Dere taper bare få sekunder på å vente, og jeg tviler på at det vil gi utslag på når du kommer fram – hvor nå hen du skal.

DEL

LeserbrevNå er våren like rundt hjørnet, og sykkelsesongen er i gang, og jeg må si at jeg aldri har vært borti så dårlig oppførsel blant dere. På min første tur på landeveien i år, syklet faren min og jeg to timer. På de to timene var det minst fem biler som kjørte så nær oss at jeg kjente trykket. Minst ti som kjørte forbi i uoversiktlige svinger eller bakker, og minst like mange som kjørte forbi når det kom biler imot.

Hvorfor oppfører dere dere slik? 

Jeg er ei 16 år gammel jente, og ja, ungdommen er faktisk ute og rører på seg, og jeg ble flere ganger redd for at en bil enten skulle treffe oss eller en møtende bil. Og hvem er det som blir hardest skadet om det skulle skje? Ikke bare oss, vi som «tar veien», eller «tror vi eier den», men det er jo dere som er i den største faren, og ikke minst de som kjører imot.

Og da er det dere som må betale for skader. Siden vi er på deres side av veien, dere kommer bakfra, og dere må bytte fil, er det dere som har vikeplikt for alle i situasjonen. Skjer det noe, er det dere som står til ansvar. Da hjelper det ikke å argumentere med at det var syklister i veien. For vi har faktisk like mye rett til å være der som dere. Det samme gjelder fotgjengere. Og alle andre.

De stedene vi ikke har rett til å være, men som dere har, er steder som er spesifikt skiltet, som for eksempel motorveier. Dere skjønner: dere taper ikke mye på å vente bitte litt. For eksempel i uoversiktlige svinger og bakker, er det vi som vil se godt nok først, og vi vil si ifra om det er klart og trygt for dere å kjøre. Dere taper bare få sekunder på å vente, og jeg tviler på at det vil gi utslag på når du kommer fram – hvor nå hen du skal.

Så vær så snill å vise respekt og hensyn. Jeg ønsker ikke å være redd når jeg skal ut å trene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags